Sosyal medyadaki estetik algısı bağlamında Instagram fenomenlerinin rolü: Takipçi yorumları üzerine bir analiz
The role of Instagram phenomenons in the context of aesthetic perception in social media: An analysis of follower comments
- Tez No: 963750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR EMİNE KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Estetik, Estetik Algısı, Fenomen, Instagram, Sosyal Medya, Aesthetics, Aesthetic Perception, Phenomenon, Instagram, Social Media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Günümüzde toplumların düşünce yapısı bireylerin hayat tarzlarında değişikliklere neden olmaktadır. Özellikle sosyal medyanın gelişmesiyle birlikte bireyler, düşüncelerini daha kolay ifade edebilmekte ve fikirlerini paylaşabilmektedir. Toplumun algısının şekillenmesinde büyük rol oynayan sosyal medya, bireylerin düşüncelerinin etkilenmesine zemin hazırlamaktadır. Toplumda oluşan estetik algısı kavramı,bireyleri tek tip haline getirerek estetik müdahalelerin çoğalmasında rol oynamaktadır. Özellikle sosyal medya platformlarında yer alan güzellik merkezi sahibi fenomenlerin, yapmış oldukları paylaşımlar ve estetik işlemlerin mevcut olduğu gönderiler kullanıcıların ilgisini çekmekte ve işlem yaptırmaya yönlendirmektedir. Estetik işlemlerinin çoğalması ile birlikte, bireyler dolgu, botoks ve burun estetiği gibi çok fazla tercih edilen işlemlere yönelmekte ve toplumda oluşan estetik algısı içerisinde yer almaktadır. Estetik algısının şekillenmesinde ki en önemli faktörlerden biri olan sosyal medya, bireylerin yaşamlarında önemli bir güç olmakta ve yaşamlarını büyük oranda değiştirmektedir. Bu araştırmada estetik algısı bağlamında, Instagram sosyal medya platformunda yer alan güzellik merkezi sahibi fenomenlerin paylaşmış olduğu içerikler sonucunda takipçilerin yorumlarına yer verilecektir. Instagram sosyal medya platformunda güzellik merkezi sahibi 500.000 ve üzeri takipçi oranına sahip 5 kadın sosyal medya fenomeni kapsamında araştırma yapılacaktır. Araştırmada araştırmanın amacına ve araştırma sorularına uygun verilere ulaşabilmek için nitel araştırma yöntemi kullanılacaktır. Araştırma tekniği olarak ise içerik çözümlemesi ve görsel ile söylem analizi tercih edilecektir. Tezde örneklem olarak seçilen içeriklerin analizinin sağlanabilmesi için estetik algısı içerikleri kodlanacak, sadece estetik algısı mevcut olan yorumların sıklığı ve yorumlarda ne yoğunlukta yer aldığı incelenecektir. Görsel ile söylem analizinde görsel içerikler analiz edilecektir, söylem analizi dilin sözel ve ya yazılı şeklide meydana gelmesini ifade etmektedir. Instagram sosyal medya platformunda yer alan fenomenlerin rolü ve bu anlamda mevcut olan takipçi yorumları konusunda yapılan araştırmada nitel araştırma yöntemi tercih edildiği için içerik çözümlemesi ve görsel ile söylem analizi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, the mindset of societies causes changes in the lifestyles of individuals. Especially with the development of social media, individuals can express their thoughts more easily and share their ideas. Social media, which plays a major role in shaping the perception of society, paves the way for the thoughts of individuals to be influenced. The concept of aesthetic perception formed in society plays a role in the increase of aesthetic interventions by making individuals uniform. Especially the posts made by the beauty center owner influencers on social media platforms and the posts that include aesthetic procedures attract the attention of users and direct them to have procedures. With the increase in aesthetic procedures, individuals prefer the most preferred procedures such as fillers, botox and rhinoplasty and are included in the aesthetic perception formed in society. Social media, which is one of the most important factors in the formation of aesthetic perception, is an important force in the lives of individuals and changes their lives to a great extent. In this research, in the context of aesthetic perception, the comments of followers of beauty center owner phenomenon as a result of the content they share on the Instagram social media platform will be included. A study will be conducted on 5 female social media phenomenon who have 500 thousand followers or more on the social media platform Instagram and are beauty center owners. In the study, qualitative research method will be used to reach data appropriate to the purpose of the study and research questions. Content analysis and visual and discourse analysis will be preferred as research techniques. In order to provide analysis of the content selected as a sample in the thesis, aesthetic perception contents will be coded, only the frequency of comments with aesthetic perception and how densely they are included in the comments will be examined. Visual content will be analyzed in visual and discourse analysis, discourse analysis refers to the verbal or written form of language. Since the qualitative research method was preferred in the research conducted on the role of the phenomena on the Instagram social media platform, and the existing follower comments in this sense, content analysis and visual and discourse analysis will be conducted.