Acı̇l servı̇ste ST yükselmesı̇ olmayan mı̇yokard ı̇nfarktüsü (NSTEMİ) tanısı konulan hastalarda serum İsthmı̇n-1'ı̇n etkı̇nlı̇ğı̇nı̇n araştırılması
Investigation of the effectiveness of serum Isthmus-1 in patients diagnosed with non-ST elevation myocardial infarction (NSTEMİ) in the emergency department
- Tez No: 963932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: NSTEMİ, İsthmin-1, MACE, mortalite, biyobelirteç, acil servis, NSTEMI, Isthmin-1, MACE, mortality, biomarker, emergency department
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Non-ST elevasyonlu miyokard infarktüsü (NSTEMİ), acil servis başvurularında sık karşılaşılan ve ciddi kardiyovasküler sonuçlar doğurabilen bir klinik tablodur. Bu çalışmada, NSTEMİ tanısı alan hastalarda serum İsthmin-1 düzeylerinin değerlendirilmesi ve bu biyobelirtecin mortalite ve Majör Advers Kardiyak Olaylar (MACE) ile olan ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde tek merkezli ve prospektif olarak yürütülmüştür. Çalışmaya, 01.11.2023 – 31.04.2024 tarihleri arasında NSTEMİ tanısı alan 142 hasta ve 87 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 229 gönüllü dahil edilmiştir. Katılımcılardan alınan venöz kan örneklerinde serum İsthmin-1 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Hasta grubunun klinik, laboratuvar ve elektrokardiyografik (EKG) verileri ile ilk 24 saatteki mortalite ve ilk 28 günde gelişen MACE durumları analiz edilmiştir. Bulgular: Hasta grubunun ortalama yaşı 63,6 ±12,9 yıl, kontrol grubunun ise 55,3 ±15,5 yıl olarak saptandı. Hasta grubunun ortanca İsthmin-1 düzeyi 302,52 ng/ml (IQR: 237,62–421,79) olup, kontrol grubuna 221,18 ng/ml (IQR:155,27-272,97) kıyasla anlamlı şekilde farklı bulunmuştur (p0,05). Spearman korelasyon analizinde de İsthmin-1 düzeyleri ile yaş, skorlamalar, vital bulgular ve laboratuvar parametreleri arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmada NSTEMİ tanısı alan hastalarda serum İsthmin-1 düzeyleri, tanısal veya prognostik açıdan anlamlı bir belirteç olarak saptanmamıştır. Elde edilen bulgular, İsthmin-1'in NSTEMİ hastalarında mortalite ve MACE öngörüsü açısından sınırlı bir değere sahip olabileceğini düşündürmektedir. Konuyla ilgili daha geniş örneklemli ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Non-ST-elevation myocardial infarction (NSTEMI) is a common clinical condition encountered in emergency departments and is associated with significant cardiovascular outcomes. This study aimed to evaluate serum Isthmin1 levels in patients diagnosed with NSTEMI and investigate the potential association between Isthmin-1 levels and mortality and Major Adverse Cardiac Events (MACE). Materials and Methods: This single-center, prospective study was conducted at the Emergency Medicine Department of Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital. A total of 229 participants were included between November 1, 2023, and April 31, 2024, comprising 142 patients diagnosed with NSTEMI and 87 healthy controls. Serum Isthmin-1 levels were measured using the ELISA method from venous blood samples obtained from all participants. Clinical, laboratory, and electrocardiographic data of the patients, as well as 24-hour mortality and MACE events within 28 days, were analyzed. Results: The mean age of the patient group was 63.6 ± 12.9 years, while the control group had a mean age of 55.3 ± 15.5 years. The median Isthmin-1 level in the patient group was 302.52 ng/ml (IQR: 237.62–421.79), which was significantly higher compared to the control group, with a median of 221.18 ng/ml (IQR: 155.27–272.97) (p < 0.001). However, no statistically significant associations were found between Isthmin-1 levels and gender, presenting complaints, medication use, ECG findings, vital signs, or HEART and TIMI scores. Additionally, Isthmin-1 levels were not significantly associated with 24-hour or 28-day mortality or the occurrence of major adverse cardiovascular events (MACE) (p > 0.05). Spearman correlation analysis also revealed no significant correlations between Isthmin-1 levels and age, scoring systems, vital signs, or laboratory parameters (p > 0.05). Conclusion: In this study, serum Isthmin-1 levels did not demonstrate diagnostic or prognostic value in patients diagnosed with NSTEMI. These findings suggest that Isthmin-1 may have limited utility in predicting mortality or MACE in this patient population. Further large-scale, multicenter studies are warranted to clarify its clinical significance.