Dijital oyunlarda oyun içi satın alma davranışının incelenmesi
An examination of in-game purchasing behavior in digital games
  1. Tez No: 963947
  2. Yazar: BETÜL KARABIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET RAMAZAN YILDIZGÖRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Digital games, In-Game Purchasing, Technology Acceptance Model, Theory of Planned Behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı (Disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri (Disiplinlerarası) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, dijital oyun kullanıcılarının oyun içi satın alma niyetlerini açıklamak amacıyla geliştirilmiş kuramsal bir modeli test etmektedir. Model, Planlı Davranış Teorisi (TPB), Teknoloji Kabul Modeli (TAM) ve Teknolojinin Kabulü ve Kullanımının Birleşik Teorisi (UTAUT) modellerini bütünleştirerek; tutum, öznel norm, algılanan davranış kontrolü, keyif, kullanım kolaylığı ve performans beklentisi gibi değişkenlere odaklanmaktadır. Oyun bağımlılığı ise satın alma niyetini etkileyen bağımsız bir değişken olarak modele dahil edilmiştir. Araştırma, Türkiye'de 18 yaş ve üzeri dijital oyun kullanıcılarından çevrim içi anketle toplanan verilerle gerçekleştirilmiş, yapısal eşitlik modellemesi (SEM) uygulanmıştır. Bulgular, modelin satın alma niyetini açıklamada anlamlı olduğunu; özellikle keyif, performans beklentisi ve oyun bağımlılığının etkili değişkenler olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimel
Özet (Çeviri)
This study tests a theoretical model developed to explain in-game purchase intentions of digital game users. The model integrates the Theory of Planned Behavior (TPB), Technology Acceptance Model (TAM), and Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT), focusing on variables such as attitude, subjective norm, perceived behavioral control, enjoyment, ease of use, and performance expectancy. Game addiction is included in the model as an independent variable affecting purchase intention. This research was conducted using data collected via an online survey from digital game users aged 18 and above in Turkey, and Structural Equation Modeling (SEM) was employed. The results revealed that the model significantly explained purchase intention, with enjoyment, performance expectancy, and gaming addiction identified as key influencing variables.