Pantotenik asitin penisilinle uyarılan epileptiform aktivite üzerine etkisi
The effect of pantothenic acid on penicillin induced epileptiform activity
- Tez No: 963987
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Zooloji, Biology, Physiology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Pantotenik Asit, Vitamin, Penisilin modeli, Elektrofizyoloji, Epilepsy, Pantothenic Acid, Vitamin, Penicillin model, Electrophysiology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Epilepsi tekrar eden nöbetlerle tanımlanan, kişinin yaşamını zihinsel ve fiziksel yönden olumsuz etkileyen ve sık rastlanan merkezi sinir sistemi hastalıklarındandır. Koenzim A (CoA)'nın bir öncüsü olan pantetonik asit krebs döngüsü ve yağ asidi oksidasyonları için gerekli bir kofaktördür. Penisilin modeli, deneysel epilepsi çalışmalarında en yararlı akut modellerden biridir. Bu model, epileptojenik nöbet aktivitesinin senkronizasyonu ve yayılmasının analizinde kullanılabilir. Penisilinle indüklenen epileptik aktivite fokal olarak başlar, ancak daha sonra yayılır ve jeneralize epilepsiye neden olur. Bu çalışmanın amacı pantetonik asitin penisilinle oluşturulmuş deneysel epilepside etkilerini değerlendirilmektir. Çalışmada 40 adet Wistar Albino sıçan Erciyes Üniversitesi Deneysel Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden temin edilmiştir. Hayvanlar dört gruba ayrılmıştır. Birinci grup hiçbir madde enjeksiyonu yapılmayan kontrol grubu, ikinci grup 500 IU (i.k.) penisilin grubu, üçüncü grup 500 IU penisilin verildikten 30 dk. sonra 300 mg/kg (i.p) pantotenik asit verilen grubu, dördüncü grup ise herhangi bir besin kısıtlaması olmaksızın profilaktik olarak 7 gün 300 mg/kg pantotenik asit verilen gruba 8. gün intrakortikal penisilin uygulamasından 30 dk. sonra ise yeniden 300 mg/kg pantotenik asit uygulanmıştır. Kortekse implante edilen vida elektrotlar aracılığıyla ECoG kayıtları amplifikatörlerden geçerek PowerLab (AD Ins.) veri kazanım ünitesine aktarılmıştır. Veriler LabChart yazılımı ile analiz edilerek sayısal verilere dönüştürülmüştür. Zamana göre gruplar arasındaki farklar SPSS 30 (IBM Inc.) ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucu penisilin indüklü deneysel epilepsi modelinde pantotenik asitin epileptiform aktivite oluşturulduktan sonra tek başına ya da yedi günlük profilaktik doz uygulamasının epileptiform aktivite üzerinde istatistiksel olarak anlamlı değişikliklere neden olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak bu vitamin takviyesinin epileptiform aktivitenin bastırılmasına katkı sağlamadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a common neurological disorder characterized by recurrent seizures that negatively affect a person's mental and physical well-being. Pantothenic acid, a precursor of coenzyme A (CoA), is a necessary cofactor for the Krebs cycle and fatty acid oxidation. The penicillin model is one of the most useful acute models in experimental epilepsy studies. This model can be used to analyze the synchronization and spread of epileptogenic seizure activity. Penicillin-induced epileptic activity starts focally but then spreads and causes generalized epilepsy. The aim of this study is to evaluate the effects of pantothenic acid on penicillin induced experimental epilepsy. In the study, 40 Wistar Albino rats were obtained from the Erciyes University Experimental Research Application and Research Center. The animals were divided into four groups. The first group was the control group with no substance injections, the second group was the 500 IU (i.c.) penicillin group, the third group was the group that received 300 mg/kg (i.p) pantothenic acid after 500 IU penicillin, and the fourth group was the group that received 300 mg/kg pantothenic acid prophylactically for 7 days without any food restriction, and then 300 mg/kg pantothenic acid was administered again 30 minutes after the intracortical penicillin application on the 8th day. Through screw electrodes implanted in the cortex, ECoG recordings were transmitted through amplifiers to the PowerLab (AD Ins.) data acquisition unit. The data were analyzed with LabChart software and converted into numerical data. Differences between groups over time were analyzed using SPSS 30 (IBM Inc.). The study results determined that pantothenic acid, administered alone or after a seven-day prophylactic dose, did not cause statistically significant changes in epileptiform activity in a penicillin-induced experimental epilepsy model after epileptiform activity was induced. As a result, it was determined that this vitamin supplement did not contribute to the suppression of epileptiform activity.