Bazi tritipyrum hatlarinin ot verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of forage yield and quality characteristics of some tritipyrum lines
  1. Tez No: 963990
  2. Yazar: HAMZA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SATI UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tritipyrum, ot verimi ve kalitesi, nispi yem değeri, Tritipyrum, forage yield and quality, relative feed value
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Tritipyrum, Triticum durum ve Thinopyrum bessarabicum'un çaprazlanmasıyla üretilmiş yeni tuza dayanıklı amphiploid bir türüdür. Bu çalışma farklı ıslah çalışmaları sonucu geliştirilmiş bazı tritipyrum hatlarının ot verimi ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla 2023-2024 yılı yetiştirme sezonunda Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü İkizce Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yürütülmüştür. Araştırmada 20 farklı tritipyrum hattı ile arpa, çavdar, tritikale, yulaf ve mavi ayrık kullanılmıştır. Hatlar tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrrürlü olarak yetiştirilmiştir. Deneme sonucunda Tritipyrum hatlarının bitki boyu 60.0-104.6 cm, boğum sayısı 3-4 adet, iki boğum arası kalınlık 2.14-3.60 mm, yeşil ot verimi 583.9-1211.7 kg/da, kuru ot verimi 225.0-494.4 kg/da, ham protein verimi 10.2-30.7 kg/da, ham protein oranı %4.16-7.20, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) %26.24-33.59, nötral deterjanda çözünmeyen (NDF) %43.95-54.27, sindirilebilir kuru madde (SKM) %62.74-68.46, kuru madde tüketimi (KMT) %2.21-2.73 ve nispi yem değeri (NYD) ise 108.3-139.5 arasında değişim göstermiştir. Yürütülen çalışma sonucunda bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi ve ham protein verimi gibi verim özellikleri ile ham protein oranı, ADF, NDF, KMT, SKM ve NYD gibi kalite kriterleri bakımından incelenen hatların hayvan beslenmesinde kullanılabileceği ve ümit var olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Tritipyrum is a new salt-tolerant amphiploid cereal produced by crossing Triticum durum and Thinopyrum bessarabicum. This study was conducted in Research and Application Farm of Ikizce, Central Research Institute for Field Crops, Ankara, during the 2023-2024 growing season to determine the forage yield and quality traits of some tritipyrum lines developed as a result of different breeding studies. Twenty different tritipyrum lines along with barley, rye, triticale, oats, and intermediate wheatgrass were used in the study. The lines were grown in a randomized block design with three replications. As a result of the experiment, plant height of tritipyrum lines were varied between 60-104.6 cm, number of nodes were 3-4, internode thickness was 2.14-3.60 mm, green forage yield was 583.9-1211.7 kg/da, hay yield was 225-494.4 kg/da, crude protein yield was 10.2-30.7 kg/da, crude protein was 4.16-7.20%, acid detergent fiber (ADF) was 26.24-33.59%, neutral detergent fiber (NDF) was 43.95-54.27%, digestible dry matter (DDM) was 62.74-68.46%, dry matter intake (DMI) was 2.21-2.73% and relative feed value (RFV) was 108.3-139.5. The findings suggest that the lines evaluated, in terms of yield traits such as plant height, green forage yield, hay yield, and crude protein yield, as well as quality parameters including crude protein content, ADF, NDF, DMD, DMI, and RFV, are promising and may be considered suitable for use in animal nutrition.