Bacak boyu farklılıklarınıgidermede kullanılacak iç ve dış tabanlık malzemelerinin seçimi ve simetrik yürüyüşe etkisinin analizi
Selection of insole and outsole materials for correcting leg length discrepancies and analysis of their effect on symmetrical gait
- Tez No: 963991
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞEN AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Bioengineering, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bacak boyu farklılığı, yürüyüş asimetrisi, gait analizi, kinematik analiz, biyomekanik, tabanlık malzemeleri, kişiye özel tabanlık, Leg length discrepancy, gait asymmetry, gait analysis, kinematic analysis, biomechanics, orthotic materials, custom orthotics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bacak boyu farklılığı (Leg Length Discrepancy, LLD); doğumsal, gelişimsel veya travmatik nedenlerle ortaya çıkabilen ve postüral bozukluklar, skolyoz, kronik ağrı ve kas-iskelet sistemi sorunlarına yol açabilen klinik öneme sahip bir durumdur. Cerrahi müdahalelerin risk ve sınırlılıkları nedeniyle, non-invazif çözümler arasında tabanlık uygulamaları öne çıkmaktadır. Bu çalışma; LLD'li bireylerde yürüyüş sırasında elde edilen sinyal verileriyle, farklı özelliklere sahip iç ve dış tabanlık malzemelerinin seçimini ve yürüyüş simetrisine etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, tabanlık malzemelerinin biyomekanik etkilerinin nicel verilerle değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada, LLD simüle edilerek sağlıklı ve asimetrik yürüyüş paternleri“MTw ™ Awinda”sensörleri kullanılarak kaydedilmiştir. Farklı yoğunluk ve elastisiteye sahip iki tabanlık malzemesi seçilmiş ve bu malzemelerin yürüyüş simetrisine etkileri kalça ve diz eklem hareket açıları temelinde incelenmiştir. Ham veriler;“Butterworth filtresi”ile pürüzsüzleştirilmiş, ardından“Z-normalizasyon”uygulanarak sağ ve sol ekstremiteler karşılaştırılmıştır. Analizlerde tanımlayıcı istatistikler,“simetri indeksi”ve“eşleştirilmiş t-testi”uygulanmış; etki büyüklüğü ise“Cohen's d”ile değerlendirilmiştir. Bulgular; her iki EVA tabanlık malzemesi de farklı yoğunlukları nedeniyle yürüyüş üzerinde değişik etkiler göstermiştir. %18-28 VA içerikli tabanlık, yürüyüş simetrisini iyi bir şekilde sağlarken; %14-28 VA içerikli tabanlık kalça eklem hareketinde olumlu etki sunsa da diz düzeyinde sınırlı kalmıştır.
Özet (Çeviri)
Leg Length Discrepancy (LLD), which may arise from congenital, developmental, or traumatic causes, is a clinically significant condition that can lead to postural disorders, scoliosis, chronic pain, and musculoskeletal problems. Due to the risks and limitations of surgical interventions, insole applications stand out among non-invasive solutions. This study aims to investigate the selection of different internal and external insole materials with varying properties and their effects on gait symmetry using signal data obtained during walking in individuals with LLD. The research also aims to evaluate the biomechanical effects of insole materials through quantitative data. In the study, LLD was simulated and both normal and asymmetric gait patterns were recorded using“MTw™ Awinda”sensors. Two insole materials with different density and elasticity were selected, and their effects on gait symmetry were examined based on hip and knee joint motion angles. The raw data were smoothed with a“Butterworth filter”and then“Z-normalization”was applied to compare the right and left extremities. In the analyses, descriptive statistics,“symmetry index,”and“paired t-test”were applied, and the effect size was evaluated using“Cohen's d.”Findings showed that both EVA insole materials had different effects on gait due to their varying densities. The insole containing 18–28% VA provided better gait symmetry, while the insole containing 14–28% VA improved hip joint movements but remained limited at the knee level.