Yoga turizminde bilinçli farkındalık, akış deneyimi ve aşkın deneyimin memnuniyete etkisi
Effect of mindfulness, flow and transcendence experience on satisfaction in yoga tourism
- Tez No: 964005
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN ARSLAN AYAZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Yoga, Farkındalık, Akış Deneyimi, Aşkın Deneyimi, Memnuniyet, Health Tourism, Yoga, Mindfulness, Flow Experience, Transcendent Experience, Satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tez çalışması bilinçli farkındalığın, akış ve aşkın deneyimin aracılık rolü üzerinden, yoga turizmi katılımcıları arasında hem yoga deneyim memnuniyeti hem de yaşam memnuniyeti üzerindeki etkisini incelemektedir. Akyaka'da faaliyet gösteren çeşitli inziva merkezlerinde deneyim yaşamış ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 293 kişiden veri toplanmıştır. Veri toplamada anket tekniğinden yararlanılmıştır. Elde edilen veri seti, yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, bilinçli farkındalığın hem deneyim memnuniyeti hem de yaşam memnuniyeti üzerinde doğrudan olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda bilinçli farkındalık, akış ve aşkın deneyim üzerindeki etkisi yoluyla bu sonuçlara dolaylı olarak katkıda bulunmaktadır. Elde edilen sonuçlar yoga turizminde katılımcı memnuniyetini ve bireylerde uzun süreli refahı arttırmak için, bilinçli farkındalık, akış deneyimi ve aşkın deneyimi sağlayan uygulamaları yoga turizmi programlarına dahil etmenin potansiyel faydalarını ortaya koymaktadır. Teorik anlamda bu tez çalışması yoga turizmi kapsamında müşteri memnuniyetini kavramını genişletmede bilinçli farkındalık, akış deneyimi ve aşkın deneyim yapılarını entegre ederek literatüre katkıda bulunmaktadır. Pratikte, elde edilen bulgular turist memnuniyetini ve turistlerin genel deneyim kalitesini arttırmayı amaçlayan yoga inziva merkezleri, sağlıklı yaşam tesisleri ve sağlık turizmi yöneticileri için değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of mindfulness, flow, and transcendental experience on both experience satisfaction and life satisfaction among yoga tourism participants. Data were collected via survey from 293 individuals who voluntarily participated after attending various retreat centers in Akyaka. The dataset was analyzed using structural equation modeling. The findings indicate that mindfulness exerts a direct, positive influence on both experience satisfaction and life satisfaction. Additionally, mindfulness contributes indirectly to these outcomes through its effects on flow and transcendental experience. These results highlight the potential benefits of integrating practices that foster mindfulness, flow, and transcendental experience into yoga tourism programs to enhance participant satisfaction and promote long term well being. Theoretically, this thesis advances the literature by uniting constructs of mindfulness, flow, and transcendental experience within a comprehensive model of customer satisfaction in yoga tourism. Practically, these insights offer valuable guidance for retreat centers, wellness facilities, and health tourism managers seeking to optimize visitor satisfaction and overall experience quality.