Firdevsî-i Rûmî'nin Süleymân-nâmesi - 60. cilt (Giriş-inceleme-metin-dizin-sözlük
Firdevsî-i Rûmî's Suleyman-name 60. volume (Introduction-review-text-index-dictionary)
- Tez No: 964205
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KİRİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Firdevsî-i Rûmî, Süleymân-nâme, Eski Anadolu Türkçesi, Firdevsî-i Rûmî, Süleymân-nâme, Old Anatolian Turkish
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 754
Özet
Eski Anadolu Türkçesi döneminde yazılmış olan Süleymân-nâme-i Kebîr seksen bir ciltten oluşmaktadır. Çalışmaya konu olan altmışıncı ciltte Hz. Süleymân peygamberin başından geçen hâdiseler olağanüstü bir dille anlatılmıştır. Bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır.“Giriş”bölümünde Firdevsî-i Rûmî ve“Süleymân-nâme”hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, on beşinci yüzyılın son yarısı ile on altıncı yüzyılın ilk çeyreğinde yazılan Süleymân-nâme'nin altmışıncı cildinin dil dilgisi incelemesi yapılmıştır. Eski Anadolu Türkçesi dönemi dil özelliklerini yansıtan metnin dil özellikleri örnekleriyle birlikte ses bilgisi bölümünde detaylı olarak verilmiştir. Üçüncü bölümde, metnin transkripsiyonlu çevirisi yapılmıştır. Çevirisi yapılan metin aynı zamanda dil, tarih ve kültür açısından zengin içerikli bu eseri bilim dünyasına kazandırarak Türk dili tarihi çalışmalarına önemli katkılar sunmuştur. Altmışıncı cilt tek nüsha olup Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi Hazine 1533'te kayıtlıdır. Çalışmanın dördüncü bölümü“Gramatikal Dizin”ve“Sözlük”ten oluşmaktadır. Metinde geçen kelimelerin anlamları bağlama uygun olarak verilip anlam ilişkileri gözetilmiştir.
Özet (Çeviri)
Süleymân-nâme-i Kebîr, written in Old Anatolian Turkish, consists of eighty-one volumes. In the sixtieth volume, which is the subject of this study, the events that happened to the prophet Suleiman are described in an extraordinary language. This study consists of four main parts. In the“Introduction”section, detailed information about Firdevsî-i Rûmî and“Süleymân-nâme”is given. The second part analyzes the language of the sixtieth volume of Süleymân-nâme, which was written in the last half of the fifteenth century and the first quarter of the sixteenth century. The language features of the text, which reflects the language features of the Old Anatolian Turkish period, are given in detail in the phonology section with examples. In the third chapter, a transcribed translation of the text is provided. The translated text also contributed significantly to the history of the Turkish language by bringing this linguistically, historically and culturally rich work to the world of science. The sixtieth volume is a single copy and is registered in the Topkapı Palace Museum Library, Treasury 1533. The fourth part of the study consists of“Index”and“Glossary”. The meanings of the words in the text are given in accordance with the context and meaning relations are observed.