Ontolojik iyi oluşun karar ve seçimler üzerine etkisi
Impact of ontological well being in your decisions and choices
  1. Tez No: 964352
  2. Yazar: TUĞBA BALCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE YILDIZ BURKOVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ontolojik iyi oluş, karar verme, Ontological well-being, decision-making
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma ontolojik iyi oluşun karar ve seçimler üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yürütülen nicel bir araştırmadır. Araştırmaya, 25-55 yaş aralığında olan 51'i (%12,6) erkek, 353'ü (%87,4) kadın olmak üzere gönüllü 404 katılımcı dâhil edilmiştir. Araştırma sosyal medya platformları (Facebook, Instagram, WhatsApp) üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiş ve katılımcılara Google Forms aracılığıyla ulaşılmıştır. Araştırmada ontolojik iyi oluş, psikolojik iyi oluş (yaşamdaki amaç) ve karar verme süreçleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca değişkenler yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve medeni durum gibi demografik değişkenler açısından da analiz edilmiştir. Araştırmada sosyo-demografik özellikleri elde etmek için ''Sosyo-Demografik Bilgi Formu'', kişilerin ontolojik iyi oluş düzeylerini belirlemek amacıyla“Yaşam Projesi (Ontolojik İyi Oluş) Ölçeği”, yaşamda bir amaca sahip olmanın iyi oluşla ilişkisini değerlendirmek için“Psikolojik İyi Olma Ölçekleri (Yaşamdaki Amaç Alt Ölçeği)”, karar verme süreçlerini incelemek için ise“Karar Verme Stilleri Ölçeği”ve Akılcı ve Sezgisel Karar Verme Stilleri Ölçeği" kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS v25 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, ontolojik iyi oluşun bireylerin karar verme süreçleri üzerinde demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar ve ilişkiler bulunmuştur. Ontolojik iyi oluş düzeyi arttıkça bireylerin kararlarını daha bilinçli, dengeli ve içsel olarak tutarlı biçimde verdikleri; pişmanlık, anlamsızlık ve kararsızlık duygularının ise bu süreci olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir. Eğitim düzeyi, yaş, cinsiyet, medeni durum, çalışma durumu ve psikolojik durum gibi faktörlerin, bireylerin karar verme süreçlerinde belirleyici olduğu tespit edilmiştir. Özellikle, yüksek içsel motivasyon ve umut duygusuna sahip bireylerin daha rasyonel kararlar aldıkları; geçmişe yönelik yoğun pişmanlık hissi taşıyan bireylerin ise karar verme sorumluluğundan kaçınma ve dışsal yönlendirmelere bağımlı olma eğiliminde oldukları gözlemlenmiştir. Ontolojik iyi oluşun, bireyin yaşamla kurduğu ilişkiyi ve karar verme süreçlerini bütüncül olarak etkileyen önemli bir kavram olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a quantitative research conducted to examine the effects of ontological well-being on decisions and choices. The study involved 404 voluntary participants, consisting of 51 men (12.6%) and 353 women (87.4%) between the ages of 25 and 55. The research was carried out online through social media platforms (Facebook, Instagram, WhatsApp) with participants reached via Google Forms. The study investigated the relationship between ontological well-being, psychological well-being (life purpose), and decision-making processes. Additionally, it analyzed demographic variables such as age, gender, education level, and marital status. Data collection tools included the“Sociodemographic Information Form,”the“Living Project (Ontological Well-being) Scale”to measure ontological well-being, the“Psychological Well-Being Scale (Life Purpose Subscale)”to assess the relationship between having a purpose in life and well-being, and the“Decision-Making Styles Scale”along with the“Rational and Intuitive Decision Styles Scale”to examine participants' decision-making processes. The data obtained were analyzed using the SPSS v25 software package. According to the research findings, significant differences and relationships were found between ontological well-being and individuals' decision-making processes based on demographic variables. It was observed that as the level of ontological well-being increased, individuals made their decisions in a more conscious, balanced and internally consistent manner, while feelings of regret, meaninglessness and indecision negatively affected this process. Factors such as education level, age, gender, marital status, employment status, and psychological state significantly influence decision-making processes. Particularly, individuals with high internal motivation and hope tend to make more rational decisions, whereas those with strong feelings of regret about the past are more likely to avoid decision-making responsibility and depend more on external influences. In conclusion, ontological well-being is a crucial concept that holistically influences a person's relationship with life and their decision-making processes.