Uluslararası ilişkilerde kuram ve yöntem: Sosyal inşacılık kuramı ve bir alternatif eğitim yöntemi olarak yaratıcı drama
Theory and method in international relations: Social constructivism and creative drama as an alternative educational approach
  1. Tez No: 964374
  2. Yazar: TUBA SARICAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OSMAN ÇATI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal İnşacılık Kuramı, Yaratıcı Drama, Uluslararası İlişkiler Eğitimi, Alternatif Öğrenme Yöntemleri, Kavramsal Öğrenme, Social Constructivist Theory, Creative Drama, International Relations Education, Alternative Learning Methods, Conceptual Learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Uluslararası İlişkiler alanında öğrenme süreçleri, çoğunlukla yoğun kuramsal açıklamalara ve soyut kavramsallaştırmalara dayanan içeriklerle şekillenmektedir. Bu içerikler, kuşkusuz disiplini kuramsal olarak beslemekte; fakat çoğu zaman öğrenenin zihinsel erişimiyle duygusal ya da merak odaklı ilgisi arasında bir mesafe yaratabilmektedir. Bilginin yalnızca aktarılması değil, anlamlandırılabilir hâle gelmesi; soyut kavramların öğrenenin dünyasında karşılık bulması, bu tezin temel çıkış gerekçelerinden birini oluşturmaktadır. Özellikle çağın hızla değişen dikkat yapıları, öğrenim sürecine katılımın artması için yalnızca bilginin değil, o bilgiyle kurulan ilişkinin biçiminin de dönüştürülmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada önerilen yaklaşım, Sosyal İnşacılık Kuramının anlamların sabit değil; bağlama duyarlı, ilişkisel ve yeniden kurulan yapılar olduğunu öne süren doğasından beslenmektedir. Bu yönelim, kavramların yalnızca tanımlarla değil; karşılaşmalar ve etkileşimler aracılığıyla kavranabileceğini vurgulamaktadır. Yaratıcı drama ise bu alanı görünür kılabilen, düşünmeyi harekete geçiren ve soyutu deneyime açabilen bir yöntem olarak ele alınmıştır. Tezin uygulama bölümünde, Sosyal İnşacılık Kuramının kavramlarına odaklanan yaratıcı drama atölyeleri geliştirilmiştir. Her atölye, belirli bir kavramsal yapı etrafında şekillenen etkileşimli tasarımıyla, katılımcının bilgiyle bireysel bağ kurmasını amaçlamaktadır. Bu süreçte kuram, dışsal bir aktarım nesnesi olmaktan çıkarak, öğrenenin katılımıyla biçimlenen bir düşünme alanına dönüşmektedir. Çalışma, geleneksel öğrenme yaklaşımlarına alternatif bir yöntem önererek bu yaklaşımları daha katmanlı ve sezgisel bir anlayışla tamamlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Learning processes in the field of International Relations are often shaped by complex theories and abstract concepts. Although these elements contribute to the depth of the discipline, they may create a distance between the learner's understanding and their personal interest or motivation. This thesis begins with the idea that meaningful learning requires more than transferring knowledge. Abstract concepts need to be connected with learners' experiences to be fully understood. In today's fast-paced world, increasing student engagement means rethinking not only what is taught but also how it is delivered. This study is based on the Social Constructivist Theory, which sees meaning as something shaped by context and interaction rather than fixed definitions or understandings. It suggests that concepts become clearer when explored through relationships, representations, and dialogue. In this context, creative drama is used as a method that helps turn abstract ideas into meaningful experiences. It creates a learning environment where learners can actively build knowledge and reflect on it through participation. The applied part of the thesis presents a series of creative drama workshops designed around key concepts of Social Constructivism. Each workshop is built on an interactive structure shaped by a specific conceptual focus and aims to enable learners to form a personal connection with the knowledge explored. In this process, theory ceases to be a static set of propositions and becomes a space for thinking shaped by learner participation. Rather than rejecting traditional learning approaches, this study proposes an alternative framework that complements them through a more layered, relational, and intuitive theoretical and pedagogical model.