Kazak etno-folklor gruplarının şarkılarında tematik söz varlığı incelemesi: Turan, Sarmad, HasSak-Etno örneği
Thematic vocabulary analysis in the songs of Kazakh ethno-folklore groups: The cases of Turan, Sarmad, and HasSak-Etno
- Tez No: 964500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE TEMEL ALEMDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Söz Varlığı, Kazakistan (Kazak) Türkçesi, Etno-Folklor Grubu, Şarkı Sözleri, Vocabulary, Kazakh, Ethno-Folklore Group, Lyrics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
Tezin konusunu Kazakistanlı üç etno-folklor grubunun şarkıları oluşturmaktadır. Söz varlığı, Türk dili ve edebiyatı için önemli bir çalışma konusudur. Söz varlığı üzerine yapılan çalışmalar Türk dilinin genişliğini ve zenginliğini ortaya koymak açısından önemlidir. Son zamanlarda söz varlığı üzerine yapılan çalışmaların sayısı artmaktadır. Bu da Türk dilinin önemli eserlerini sözlüksel açıdan incelemeyi mümkün kılmaktadır. Bu çalışmada Türk kültürünü müzik aracılığıyla tanıtmakta olan Kazakistanlı Etno-Folklor Grubunun (Turan, Sarmad, Hassak-Etno) şarkı sözlerinin tematik söz varlığı açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Turan, Sarmad, Hassak etno-folklor grubu, çok sayıda eserleriyle Türk kültürünün dünyaya tanıtılmasında önemli bir yere sahiptir. Kazakistan (Kazak) Türkçesiyle yazılmış olan şarkılarının söz varlığı konu ve önemi bakımından inceleme gerektiren bir konudur. Şarkıları, farklı dönemlerde yaşayan şairlerin farklı konularda fakat aynı amaçla yazılmış şiirlerini kapsamaktadır. Bu nedenle Turan, Sarmad, Hassak etno-folklor grubu bu tezin temelini oluşturmaktadır. Amacımız Kazakistan (Kazak) Türkçesiyle yazılmış önemli edebî eserleri Türkiye Türkçesine aktarıp söz varlığı açısından incelemenin yanı sıra Türkiye Türkçesine kazandırmaktır. Üç bölüm hâlinde hazırlanan tezimizin Giriş bölümünde Terim Anlamı Olarak“Kazak”Adı, Edebî Dil Olarak Kazakistan Türkçesi, Kazak Müzik Kültürü ve Folklor, Kazakistanlı Etno-Folklor Grupları: Turan, Sarmad, HasSak Etno hakkında bilgi yer almaktadır. Metin ve Aktarma bölümünde ise eserlerin transkripsiyonu ve Türkiye Türkçesine aktarımı yapılmıştır. Dil incelemesi bölümünde eserler söz varlığı açısından incelenmiştir. Tezin son bölümünde ise sözlük yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the songs of three ethno-folklore groups of Kazakhstan. Vocabulary is an important subject of study for Turkish language and literature. Studies on vocabulary are important in terms of revealing the breadth and richness of the Turkish language. Recently, the number of studies on vocabulary has been increasing. This makes it possible to analyze important works of Turkish language from a lexical point of view. In this study, it is aimed to analyze the lyrics of the Kazakh ethno-folklore group (Turan, Sarmad, HasSak-Etno), which promotes Turkic culture through music, in terms of thematic vocabulary. Turan, Sarmad, HasSak ethno-folklore group has an important place in the promotion of Turkic culture to the world with its many works. The vocabulary of their songs written in Kazakh is a subject that requires examination in terms of subject and importance. Their songs include poems written by poets living in different periods on different subjects but with the same purpose. Therefore, Turan, Sarmad, HasSak ethno-folklore group is the basis of this thesis. Our aim is to transfer important literary works written in Kazakh to Turkish and to analyze them in terms of vocabulary as well as to bring them into Turkish. In the Introduction section of our thesis prepared in three parts, the name“Kazakh”as a term, Kazakh as a literary language, Kazakh Music Culture and Folklore, Kazakh Ethno-Folklore Groups: Turan, Sarmad, HasSak Ethno. In the Text and Transcription section, transcription and translation of the works into Turkish were made. In the language analysis section, the works are analyzed in terms of vocabulary. The last part of the thesis includes a glossary.