Konaklama işletmelerinde örgütsel güvenin örgüte bağlılık üzerindeki etkisinde personel güçlendirmenin aracı rolü
The mediating role of employee empowerment in the effect of organizational trust on organizational commitment in accommodation businesses
  1. Tez No: 964501
  2. Yazar: MEHMET EMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECLA ÖYKÜ İYİGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güven, Örgütsel Güven, Örgüte Bağlılık, Personel Güçlendirme, Konaklama İşletmeleri, Trust, Organizational Trust, Organizational Commitment, Employee Empowerment, Accommodation Businesses
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Günümüz iş dünyasında, çalışanlar işletmelerin sürdürülebilir başarısının temel taşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda, yöneticilerin çalışanların memnuniyeti ve iş koşullarına verdiği önem giderek artmaktadır. Özellikle hizmet sektörü ve konaklama işletmelerinde, çalışanların işletmeye duyduğu güven ve bağlılık, müşteri deneyimi ve işletmenin performansı üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Bu nedenle, çalışanların güçlendirilmesi ve bu uygulamaların örgütsel güven ve bağlılık üzerindeki etkilerinin incelenmesi, işletmelerin rekabet gücünü artırmak için kritik bir öneme sahiptir. Bu doktora tezi, konaklama işletmelerinde örgütsel güvenin örgüte bağlılık üzerindeki etkisini ve bu ilişkide personel güçlendirmenin aracı rolünü incelemektedir. Çalışma, işletmelerin rekabet avantajı elde etmeleri ve sürdürülebilir başarıya ulaşmaları için içsel faktörlerin anlaşılması açısından önemli bir alanı ele almaktadır. Araştırmanın ana amacı, konaklama sektöründeki işletmelerde örgütsel güvenin artırılmasının, çalışanların örgüte bağlılığı üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunu anlamaktır. Bunun yanı sıra, personel güçlendirmenin, örgütsel güven ile örgüte bağlılık arasındaki ilişkide aracı bir rol oynayıp oynamadığını belirlemektir. Çalışmanın teorik çerçevesi, örgütsel güven, örgüte bağlılık ve personel güçlendirme konularını içermektedir. Literatür taraması, bu kavramların öne çıkan teorik ve pratik perspektiflerini ele alarak konaklama sektöründeki mevcut durumu analiz etmektedir. İstanbul'un Fatih ilçesindeki Sultanahmet bölgesinde bulunan butik otellerde çalışan 394 personelden nicel veri toplama aracı olarak anket yöntemi ile veriler elde edilmiştir. Elde edilen bulgular, personel güçlendirmenin, örgütsel güven ve örgüte bağlılık arasındaki pozitif ilişkiyi güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Ancak aracılık etkisiyle değerlendirildiğinde örgütsel güvenin örgüte bağlılık üzerindeki etkisinde kısmi aracılık rolü oynadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's business world, employees are considered one of the cornerstones of sustainable success of businesses. In this context, the importance that managers give to employee satisfaction and working conditions is increasing. Especially in the service sector and accommodation businesses, the trust and commitment of employees to the business has a direct impact on customer experience and the performance of the business. Therefore, empowering employees and examining the effects of these practices on organizational trust and commitment are of critical importance to increase the competitiveness of businesses. This doctoral thesis examines the effect of organizational trust on organizational commitment in accommodation businesses and the mediating role of employee empowerment in this relationship. The study addresses an important area in terms of understanding the internal factors for businesses to gain competitive advantage and achieve sustainable success. The main purpose of the research is to understand how increasing organizational trust in businesses in the accommodation sector has an effect on employees' organizational commitment. In addition, it is to determine whether employee empowerment plays a mediating role in the relationship between organizational trust and organizational commitment. The theoretical framework of the study includes the subjects of organizational trust, organizational commitment and employee empowerment. The literature review analyzes the current situation in the accommodation sector by addressing the prominent theoretical and practical perspectives of these concepts. Data were obtained from 394 personnel working in boutique hotels in the Sultanahmet area of the Fatih district of Istanbul using the survey method as a quantitative data collection tool. The findings revealed that employee empowerment strengthens the positive relationship between organizational trust and commitment to the organization. However, when evaluated through mediation effect, it is seen that organizational trust plays a partial mediating role in the effect on organizational commitment.