Üniversite öğrencilerinde sigara bırakmaya yönelik istek ve ilişkili faktörlerin incelenmesi
Examining the desire to quit smoking and factors related to smoking among university students
  1. Tez No: 964534
  2. Yazar: GÖKSU TEHÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, sigara bırakma niyeti, sigara kullanımı, üniversite öğrencileri, Addiction, intention to quit smoking, cigarette use, university students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; İzmir Katip Çelebi Üniversitesinde eğitim görmekte olan öğrencilerde sigara bırakmaya yönelik istek ve ilişkili faktörlerin incelenmesidir. Yöntem: Kesitsel bir araştırma olan bu çalışma, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde eğitim görmekte olan üniversite öğrencileriyle yapılmıştır. Örneklem büyüklüğü open epi hesaplama aracı ile hesaplanmıştır. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde öğretim gören öğrenci sayısı 18.610 kişi olduğundan sıklık bilinmeyen sıklık olarak %50 alındığında %95 güven aralığı %80 güç, %5 hata payı ile en az örneklem sayısı 377 kişi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın veri toplama aşamasında toplam 410 kişiye ulaşılmıştır. Bunlardan 18 anketin eksik ya da uygunsuz doldurulduğu görülmüştür. Bu anketler çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışma 392 kişiyle yüz yüze yapılmıştır. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde eğitim görmekte olan öğrencilere çalışma hakkında bilgi verilerek, gönüllü olan bireylerden sözlü ve yazılı onamı alındı. Çalışma öncesi katılımcılara anket formuna kimlik bilgilerini yazmamaları, verecekleri bilgilerin gizli tutulacağı anlatıldı. Anket yüz yüze görüşme tekniği ile uygulandı. Bu araştırmada 3 farklı veri toplama aracı kullanıldı. Bunlar Sosyodemografik Bilgi Formu, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ve Sigara Bırakma Niyeti Ölçeğidir. Bulgular: Çalışmaya katılan 392 öğrencinin ortalama yaşı 22,04 ±2.38 (min:17 maks: 32). Katılımcıların 176'sı (%44,9) kadın, 216'sı (%55,1) erkek olduğu gösterilmiştir. Katılımcıların sigara başlama nedenleri değerlendirildiğinde en sık %49,2 (n=193) stres ve üzüntü, ikinci sıklıkla %41,1 (n=161) ise merak faktörü rol oynamaktadır. Katılımcıların Fagerström Nikotin Bağımlılık Testine göre %58,7'si (n=230) yüksek düzeyde bağımlı iken %29,1'i (n=114) orta düzeyde bağımlı %12,0'si (n=47) düşük düzeyde bağımlı idi. Sigara içme durumu ile Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi arasındaki ilişkiye bakıldığı zaman; öfke, keyifli zamanlar, arkadaşların sigara ikramı ve rahatlamak ile istatistiksel anlamlı ilişki bulundu. Sonuçlar: Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi'ne göre en fazla“yüksek oranda bağımlılık”görülmekle birlikte bağımlılık oranları birbirine yakındı. Sigara Bırakma Niyeti Ölçeği'ne göre alınan puanlar orta düzeydeydi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the desire to quit smoking and related factors among students studying at İzmir Katip Çelebi University. Methods: This cross-sectional study was conducted with university students studying at İzmir Katip Çelebi University. The sample size was calculated using the Open Epi sample size calculator. Given that the total number of students enrolled at İzmir Katip Çelebi University was 18,610 and assuming a prevalence of 50% (as the actual prevalence was unknown), with a 95% confidence interval, 80% power, and 5% margin of error, the minimum required sample size was determined to be 377 participants. During the data collection phase, a total of 410 individuals were reached. However, 18 questionnaires were excluded due to being incomplete or inappropriately filled out. Thus, the study was completed with face-to-face interviews involving 392 participants. Students at İzmir Katip Çelebi University were informed about the study, and verbal and written consent was obtained from those who volunteered to participate. Prior to participation, students were instructed not to include any personal identification information on the questionnaire, and they were assured that all responses would be kept confidential. The survey was administered using a face-to-face interview method. Three different data collection tools were used in this study: a Sociodemographic Information Form, the Fagerström Test for Nicotine Dependence, and the Smoking Cessation Intention Scale. Results: The average age of the 392 students who participated in the study was 22.04±2.38 (min:17, max:32). Among the participants, 176 (44.9%) were female and 216 (55.1%) were male. When the reasons for starting smoking were evaluated, the most common reason was stress and sadness, reported by 49.2% (n=193) of the participants. The second most common reason was curiosity, with 41.1% (n=161) indicating it as a contributing factor. According to the Fagerström Test for Nicotine Dependence, 58.7% (n=230) of the participants were classified as having a high level of nicotine dependence, 29.1% (n=114) as having a moderate level, and 12.0% (n=47) as having a low level. When the relationship between smoking behavior and the Fagerström Nicotine Dependence Test was examined, a statistically significant association was found between nicotine dependence and smoking in response to anger, during pleasant moments, due to peer offers, and for relaxation. Conclusion: According to the Fagerström Dependence Test,“high dependence”was observed the most, although the dependence rates were quite similar. According to the Smoking Cessation Intention Scale, the scores obtained were at a moderate level.