Over iskemi-reperfüzyon modeli oluşturulan ratlarda sesamolün koruyucu etkisinin araştırılması
Investigation of the protective effect of sesamol in rats with an ovarian ischemia-reperfusion model
  1. Tez No: 964561
  2. Yazar: ŞİLAN AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİN GEDİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, inflamasyon, iskemi-reperfüzyon, oksidatif stres, over torsiyonu, sesamol, Apoptosis, inflammation, ischemia-reperfusion, ovarian torsion, oxidative stress, sesamol
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Over İskemi-Reperfüzyon Modeli Oluşturulan Ratlarda Sesamolün Koruyucu Etkisinin Araştırılması Amaç: İskemi/reperfüzyon (İ/R) hasarı, farklı organ ve dokularda önemli yapısal ve fonksiyonel bozulmalara yol açan patolojik bir süreçtir. İskemi döneminde gelişen hipoksi ve enerji yetersizliği, reperfüzyonla birlikte serbest oksijen radikalleri üretimindeki artış, inflamatuar yanıtın aktivasyonu, hücresel yapıların bozulması ve apoptozun artışı ile birleşerek doku hasarını daha da şiddetlendirmektedir. Bu çalışmada, sesamolün İ/R ile indüklenen over hasarına karşı olası koruyucu etkilerinin histopatolojik, immünohistokimyasal, biyokimyasal ve moleküler düzeyde gerçekleştirilen analizlerle araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 35 adet Sprague-Dawley cinsi dişi sıçan Sham, İ/R, Sesamol, SF+İ/R ve Sesamol+İ/R grubu olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Sham grubuna deneyin 8. günü sadece laparotomi işlemi uygulandı ve overlere cerrahi müdahale yapılmadı. İ/R grubuna deneyin 8. günü bilateral over iskemi (3 saat) ve reperfüzyon (3 saat) uygulandı. Sesamol grubundaki sıçanlara 8 gün boyunca 100 mg/kg gavaj yoluyla sesamol verildi. SF+İ/R grubuna, 8 gün boyunca gavaj yoluyla serum fizyolojik verildi ve 8. gün İ/R modeli oluşturuldu. Sesamol+İ/R grubuna, 8 gün boyunca 100 mg/kg gavaj yoluyla sesamol verildi ve 8. gün İ/R modeli oluşturuldu. Deney sonunda sıçanlar anestezi altında dekapite edildi ve over dokuları ile kan örnekleri alındı. Alınan over dokularında histopatolojik ve immünohistokimyasal (TNF-α ve IL-1β) değerlendirmeler yapıldı; Western blot yöntemiyle Beclin-1, LC3B, Kaspaz-3 ve Bcl-2 protein ekspresyon seviyeleri belirlendi. Ayrıca alınan kan örneklerinde serum TNF-α ve IL-1β seviyeleri ile MDA, SOD ve CAT düzeyleri biyokimyasal yöntemlerle ölçüldü. Bulgular: İ/R ve SF+İ/R gruplarına ait over kesitlerinde, Sham ve Sesamol gruplarına kıyasla belirgin patolojik değişiklikler, interstisyel ödem, hemoraji ve vasküler konjesyon göze çarpmaktaydı. Sesamol+İ/R grubunda ise İ/R ve SF+İ/R gruplarına kıyasla belirgin iyileşme gözlendi. İmmünohistokimyasal olarak, İ/R ve SF+İ/R gruplarında TNF-α ve IL-1β proteinlerinin immünreaktivitesi Sham ve Sesamol gruplarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artarken, Sesamol+İ/R grubunda bu değerlerde anlamlı bir azalma gözlendi. Biyokimyasal analizlerde İ/R ve SF+İ/R gruplarında TNF-α, IL-1β ve MDA seviyeleri Sham ve Sesamol gruplarına kıyasla anlamlı düzeyde artarken, SOD ve CAT seviyelerinde ise belirgin bir azalma tespit edildi. Western blot analizleriyle değerlendirilen Beclin-1, LC3B ve Kaspaz-3 proteinlerinin ekspresyon seviyelerinde İ/R ve SF+İ/R gruplarında Sham ve Sesamol gruplarına kıyasla anlamlı bir artış gözlenirken, Bcl-2 proteininin ekspresyon seviyesinde ise anlamlı bir azalma görüldü. Sonuç: Elde edilen bulgular, sesamolün overde iskemi-reperfüzyon hasarı ile indüklenen oksidatif stres, inflamasyon, apoptoz ve histolojik hasarı anlamlı derecede azalttığını ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, sesamolün over dokusunda İ/R ile indüklenen hasara karşı potansiyel bir koruyucu ajan olarak kullanılabileceğini desteklemektedir. Çalışmamız, sesamolün koruyucu etkilerinin daha ayrıntılı şekilde araştırılması ve ileride klinik uygulamalara aktarılması için önemli bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Protective Effect of Sesamol in Rats with an Ovarian Ischemia-Reperfusion Model Aim: Ischemia/reperfusion (I/R) injury is a pathological process that causes significant structural and functional damage in various organs and tissues. During the ischemic phase, hypoxia and energy deficiency, combined with increased production of reactive oxygen species, activation of the inflammatory response, disruption of cellular structures, and enhanced apoptosis during reperfusion, further exacerbate tissue damage. In this study, the potential protective effects of sesamol against I/R-induced ovarian injury were investigated through histopathological, immunohistochemical, biochemical, and molecular analyses. Material and Method: In this study, 35 female Sprague-Dawley rats were divided into five groups: Sham, I/R, Sesamol, SF+I/R, and Sesamol+I/R. In the Sham group, only laparotomy was performed on day 8, without any surgical intervention to the ovaries. The I/R group underwent bilateral ovarian ischemia for 3 hours followed by reperfusion for 3 hours on day 8. Rats in the Sesamol group received 100 mg/kg sesamol via gavage for 8 days. The SF+I/R group received physiological saline via gavage for 8 days, and the I/R model was applied on day 8. In the Sesamol+I/R group, 100 mg/kg sesamol was administered via gavage for 8 days, followed by induction of the I/R model on day 8. At the end of the experiment, rats were decapitated under anesthesia, and ovarian tissues and blood samples were collected. Histopathological and immunohistochemical (TNF-α and IL-1β) analyses were performed on the ovarian tissues, and the protein expression levels of Beclin-1, LC3B, Caspase-3, and Bcl-2 were determined using Western blot. Additionally, serum levels of TNF-α, IL-1β, as well as MDA, SOD, and CAT were measured using biochemical methods. Results: In ovarian sections from the I/R and SF+I/R groups, pronounced pathological changes, interstitial edema, hemorrhage, and vascular congestion were observed compared to the Sham and Sesamol groups. In the Sesamol+I/R group, notable improvement was observed compared to the I/R and SF+I/R groups. Immunohistochemically, the immunoreactivity of TNF-α and IL-1β proteins was significantly increased in the I/R and SF+I/R groups compared to the Sham and Sesamol groups, whereas a significant reduction was observed in the Sesamol+I/R group. Biochemical analyses showed that TNF-α, IL-1β, and MDA levels were significantly elevated, while SOD and CAT levels were markedly decreased in the I/R and SF+I/R groups relative to the Sham and Sesamol groups. Western blot analyses revealed significant increases in the expression levels of Beclin-1, LC3B, and Caspase-3 proteins in the I/R and SF+I/R groups compared to the Sham and Sesamol groups, whereas the expression level of Bcl-2 protein was significantly decreased. Conclusion: The findings of this study indicate that sesamol significantly attenuates oxidative stress, inflammation, apoptosis, and histological damage induced by ischemia-reperfusion injury in the ovary. These results support the potential use of sesamol as a protective agent against I/R-induced ovarian injury. Our study provides an important basis for further investigation of the protective effects of sesamol and their potential translation into clinical applications.