İzmir ve Aliağa körfezinde mevsimsel olarak avlanan bazı ekonomik balık türlerinde organik klorlu pestisit kalıntılarının araştırılması
The Study of.The residue analysis of organochloride pesticides in several kinds of fish which are consumable from Aliağa and İzmir bay in four seasons
  1. Tez No: 96478
  2. Yazar: H. BELGİN ULUOCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR EGEMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: a-BHC, p-BHC, 8-BHC, A-BHC, Heptachlor, Aldrin, Heptachlorexoepoksit, Heptachlorendoepoksit, Dieldrin, DDE, Endrin, TDE (DDD), DDT and Metoxychlor
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
IV ÖZET İZMİR VE ALİAĞA KÖRFEZİNDE MEVSİMSEL OLARAK AVLANAN BAZI EKONOMİK BALIK TÜRLERİNDE ORGANİK KLORLU PESTİSİT KAUNTDLARININ ARAŞTIRILMASI ULUOCAK, H. Belgin Doktora Tezi Su Ürünleri Temel Bilimler Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi ; Prof. Dr. Özdemir EGEMEN Mayıs 2000, 78 Sayfa Bu çalışmada Aliağa, Foça, Tuzla (Homa), Urla ve Mordoğan'dan dört tur balık ( kefal, barbun, çipura, dil) mevsimsel olarak toplanmış ve analize alınmıştır. Balık dokusunda OC'lu pestisitler GC-ECD ile analiz edilmiş ve GC - MS ile doğrulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre tüm numunelerde OC pestisitlerden DDT'nin metaboliti olan DDE bulunmuştur.DDE daha karalı bir bileşik olup, DDT'nin eskiden kullanılmış olduğunu göstermektedir.Anahtar Kelimden ec-BHC, 0-BHC,5-BHC,A-BHC, Heptaklor Aldrin, Heptaklorexoepoksit, Heptaklorendoepoksit, Dieldrin, DDE Endrin, TDE (DDD), DDT ve Metoksiklor kalıntısı; balık kas dokusu ; GC-ECD.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE STUDY OF THE RESIDUE ANALYSIS OF ORGANOCHLORIDE PESTICIDES IN SEVERAL KINDS OF FISH WHICH ARE CONSUMABLE FROM ALIAGA AND IZMIR BAY IN FOUR SEASONS ULUOCAK, H. Belgin PhJDSu Ürünleri Temel Bilimler A.B.D. Supervisor: Prof. Dr. Özdemir EGEMEN May 2000, 78 pages In this study four kinds offish ( red mullet, grey mullet, seabream and sole ) from Aliağa, Foça, Tuzla (Homa), Urla and Mordoğan were analysed. The chlorinated pesticides were analysed in fish tissue by GC-ECD and confirmed by GC - MS. DDE had been seen in all of the samples. DDE is the main metabolite of DDT. DDE is a more stable compound. So we can say that DDT was used as pesticide.VII