Sistemik skleroz hastalarında kinezyofobinin ve düşme riskinin değerlendirilmesi
Evaluation of kinesiophobia and fall risk in patients with systemic sclerosis
  1. Tez No: 965091
  2. Yazar: ATİLLA ULUIŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK TÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik skleroz, kinezyofobi, düşme riski, denge, yaşam kalitesi, fiziksel aktivite
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Sistemik Skleroz Hastalarında Kinezyofobi ve Düşme Riskinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışma, sistemik skleroz (SSk) tanılı bireylerde kinezyofobi düzeyini belirlemeyi, düşme riski ile olan ilişkisini ortaya koymayı ve bu durumun hastaların yaşam kalitesi, fiziksel aktivite düzeyi ve hastalıkla ilişkili parametreler üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışmaya, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Romatoloji Polikliniği'ne başvuran ve SSk tanısı almış 72 hasta dahil edilmiştir. Katılımcılara Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ), Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Uluslararası Düşme Etkinlik Ölçeği (FES-I), 10 Metre Yürüme Testi (10-MWT), Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (TUG), Y-Denge Testi, Sistemik Skleroz Yaşam Kalitesi Ölçeği (SScQoL) ve Sistemik Skleroz sağlık değerlendirme anketi (SSc-HAQ) uygulanmıştır. TKÖ'ye göre bireyler kinezyofobi varlığına göre gruplandırılmış ve istatistiksel analizlerle karşılaştırılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %36,1'inde kinezyofobi saptanmıştır (TKÖ puanı > 37). Bu bireylerde BDÖ puanları anlamlı biçimde düşük, düşme korkusu ve fiziksel inaktivite oranları ise belirgin biçimde yüksek bulunmuştur. Ayrıca, TKÖ puanı ile hastalık süresi, modifiye Rodnan deri skoru (MRSS), sedimantasyon hızı, Valentini hastalık aktivite skoru (VHAS) ve yaşam kalitesi skorları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler gözlenmiştir. Çok değişkenli regresyon analizinde TKÖ puanı ile anlamlı düzeyde ilişkili tek değişkenin BDÖ puanı olduğu belirlenmiştir. Sonuç: SSk'lı bireylerde kinezyofobi, yalnızca psikolojik bir belirti değil, aynı zamanda düşme riski, denge bozukluğu ve yaşam kalitesi üzerinde önemli etkileri olan klinik bir durumdur. Bu bulgular doğrultusunda, kinezyofobinin erken tanımlanarak rehabilitasyon süreçlerine entegre edilmesi, hastaların genel sağlığı açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Kinesiophobia and Fall Risk in Patients with Systemic Sclerosis Objective: This study aims to assess the level of kinesiophobia in patients diagnosed with systemic sclerosis (SSc), to investigate its association with fall risk, and to evaluate its impact on quality of life, physical activity, and disease-specific clinical parameters. Methods: A total of 72 individuals with a confirmed diagnosis of SSc who presented to the Rheumatology Outpatient Clinic of Çukurova University Medical Faculty were enrolled. Participants were assessed using the Tampa Scale for Kinesiophobia (TSK), Berg Balance Scale (BBS), Fall Efficacy Scale-International (FES-I), 10-Meter Walk Test (10-MWT), Timed Up and Go Test (TUG), Y-Balance Test, the Systemic Sclerosis Quality of Life Scale (SScQoL), and SSc-HAQ. Based on TSK scores, participants were categorized as having or not having kinesiophobia, and comparisons were made using appropriate statistical methods. Results: Findings: Kinesiophobia was detected in 36.1% of participants (TSK score > 37).