Klinik yönetişim ikliminin hemşirelerin örgütsel bağlılığına etkisinde güçlendirme algısının aracılık rolü
The mediating role of empowerment perception in the effect of clinical governance climate on nurses' organizational commitment
- Tez No: 965104
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hastane hemşireleri, Yönetici hemşireler, Nursing staff-hospital, Nurse administrators
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sağlık hizmetlerinde klinik yönetişim ikliminin hemşirelerin örgütsel bağlılığı üzerindeki etkisini ve bu etkide güçlendirme algısının aracılık rolünü incelemek amacıyla özel ve üniversite hastanesinde çalışan 661 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Klinik Yönetişim İklimi Ölçeği”,“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”,“Örgütsel Güçlendirme Ölçeği”ve“Psikolojik Güçlendirme Ölçeği'ni”içeren bir anket formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonucunda hemşirelerin klinik yönetişim iklimi algılarının ortalamanın üzerinde ve olumlu yönde olduğu, klinik yönetişim iklimini en fazla“meslektaşlar ile birlikte çalışma”ve“örgütsel öğrenme”alt boyutlarında algıladıkları, en az da“planlı ve entegre kalite geliştirme programı”alt boyutunda algıladıkları, örgütsel güçlendirme algılarının ortalamanın üzerinde olduğu, en fazla“biçimsel olmayan güç”, en az da“kaynaklara ulaşma”konusunda güçlendirme algısına sahip oldukları, psikolojik güçlendirme algılarının ortalamanın üzerinde olduğu ve tüm alt boyutlarda aynı düzeyde güçlendirme algısına sahip oldukları, örgütsel bağlılık düzeylerinin hem genel olarak hem de“duygusal”ve“normatif”bağlılık düzeylerinin orta düzeyde olduğu, klinik yönetişim iklimi algısı arttıkça örgütsel güçlendirme algılarının arttığı, klinik yönetişim iklimi algısı arttıkça psikolojik güçlendirme algılarının arttığı, klinik yönetişim iklimi algısı arttıkça örgütsel bağlılıklarının arttığı, klinik yönetişim iklimi, örgütsel güçlendirme ve psikolojik güçlendirmenin hemşirelerin örgütsel bağlılıklarına ilişkin varyansın %83,5 'ini açıkladığı, klinik yönetişim ikliminin örgütsel bağlılığa etkisinde örgütsel ve psikolojik güçlendirmenin kısmi aracılık rolünün bulunduğu ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar, sağlık kurumlarında klinik yönetişim uygulamalarının çalışan güçlendirme stratejileriyle entegre edilmesinin önemini vurgulamakta ve sağlık yöneticileri için politika önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with 661 nurses working in a private and university hospital to examine the effect of clinical governance climate in health services on nurses' organizational commitment and the mediating role of the perception of empowerment in this effect. Data were collected using a survey form that included a“Personal Information Form,”a“Clinical Governance Climate Scale,”an“Organizational Commitment Scale,”an“Organizational Empowerment Scale,”and a“Psychological Empowerment Scale.”The study found that nurses' perceptions of clinical governance climate were above average and positive. They perceived the clinical governance climate most strongly in the sub-dimensions of“working with colleagues”and“organizational learning”, and least strongly in the“sub-dimension of planned and integrated quality improvement programs”. Their perceptions of organizational empowerment were above average, with the highest perception of informal power and the lowest perception of empowerment in accessing resources. Their perceptions of psychological empowerment were above average, and they had the same level of empowerment in all sub-dimensions. Their overall organizational commitment, as well as their affective and normative commitment levels, was moderate. As the perception of clinical governance climate increased, their perception of organizational empowerment increased. As the perception of clinical governance climate increased, their perception of psychological empowerment increased. As the perception of clinical governance climate increased, their organizational commitment increased and clinical governance climate, organizational empowerment, and psychological empowerment accounted for 83.5% of the variance in nurses' organizational commitment, with organizational and psychological empowerment playing a partial mediating role in the effect of clinical governance climate on organizational commitment. These results highlight the importance of integrating clinical governance practices with employee empowerment strategies in healthcare institutions and offer policy recommendations for healthcare managers.