Yoğun bakımda çalışan hemşirelerin deliryum yönetimi konusunda düşünceleri ve uygulamaları
Thoughts and attitudes of nurses about the management of delirium in intensive care unit
  1. Tez No: 347617
  2. Yazar: ÖZGE ZEKİ
  3. Danışmanlar: PROF. SEVİM BUZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Psikiyatri, Hospitals, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: yoğun bakım ünitesi, hemşire, deliryum yönetimi, intensive care unit, nurse, management of delirium
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin deliryum yönetimi konusunda düşünce ve uygulamalarını belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak planlandı. Araştırmanın örneklemini İstanbul il sınırları içinde iki sağlık bakanlığı hastanesi ve bir üniversite hastanesinde çalışan 106 hemşire oluşturdu. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ile toplandı. Araştırma sonucunda elde edilen veriler bilgisayar ortamında değerlendirildi. Elde edilen bulgulara göre; hemşirelerin %59.4?ü deliryumun kısmen tanı konulamayan bir sendrom olduğunu, %66?sı önemli bir sorun olduğunu, %64.2?si yoğun bakımdaki deliryumun uzun süreli nöropsikolojik hasar ile ilişkilendiğini, %45.3?ü büyük oranda önlenebilir olduğunu düşünmektedir. Hemşirelerin %42.5?i en çok karşılaşılan deliryum tipinin karışık tip olduğunu belirtti. Hemşirelerin %24.5?i deliryumu rutin olarak izlediklerini ve bunların %42.3?ü günde dört ve üzeri değerlendirdiğini ifade etti . Deliryumu rutin izleyenlerin %50?si genel klinik değerlendirme ile izlediklerini ve hemşirelerin %57.5?i deliryumun önlenmesinde en önemli faktörün uyku olduğunu belirtti. Yoğun bakım - konfüzyon değerlendirme ölçeğinin deliryumu değerlendirmede %7.7 oranında kullanıldığı saptandı. Hemşirelerin %44.6?sı ?hasta ile etkili iletişim kurmanın? deliryum gelişmesini önlemede yapılması gereken bir uygulama olduğunu belirtti. Yoğun bakımda çalışan hemşireler, deliryumun önemli bir sorun olduğunu, hastaneden çıkışı uzattığını ve enfeksiyon oranını arttırdığını belirtmesine rağmen, deliryumu önlemede, tedavi etmede ve bakım vermede önemli olan deliryum izleminin rutin olarak yapılamadığı söylenebilir. Bu konuda daha fazla araştırma yapılmasına gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
This survey was planned to determine the understanding of nurses? implementations and opinions about the delirium management. The sample of the study consisted of 106 nurses that work in two university hospital that depend on Ministry of Health, in Istanbul. Data of the research was collected with a questionary form prepared by the researcher. Obtained data was evaluated in a computer envirement. According to the results; %59.4 of nurses thought that delirium was partically recognised as an underdiagnosed syndrom. %66 of nurses thought that it is a serious illness. %64.2 of nurses thougt that delirium was about the neuropsychologic disorders. %45.3 of nurses thought that delirium could be preventable. %42.5 of nurses said that their patients experienced mixed type of delirium. %24.5 of nurses had screened the delirium routinly and %42.3 of them had screened delirium four times or more in a day. Half of nurses who screen delirium routinly had done so with a general clinic examination. %57.5 of nurses thougt that the most important element for preventing delirium was sleeping qualitily. %7.7 of the nurses used CAM-ICU (Confussion Assessment Measurement ?Intensive Care Unit) scale to evaluate delirium. %44.6 of the nurses stressed that ?effective communication with the patient? must be a practice through the prevention of delirium. Eventough the nurses who work in the intensive care unit knew that the delirium is a serious disorder which increases the duration of the hospitalization and infection rates; it can be said that the delirium monitorizing that is important in the prevention, treatment and caregiving is not carried out sufficiently. More reasearch is needed in this area.