Medikal turizmde yapay zekâ uygulamalarının sağlık profesyonellerinin kültürel yeterlilik düzeylerine etkisi
The effect of artificial intelligence applications in medical tourism on health professionals' cultural competence levels
  1. Tez No: 973045
  2. Yazar: KÜBRA AKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Medikal Turizmi, Yapay Zekâ, Kültürel Yeterlilik, Sağlık Profesyonelleri, Medical Tourism, Artificial Intelligence, Cultural Competence, Healthcare Professionals
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, medikal turizmde yapay zekâ uygulamalarının sağlık profesyonellerinin kültürel yeterlilik düzeylerine etkisini tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde faaliyet gösteren uluslararası sağlık turizmi yetki belgeli özel hastanelerde hekim, hemşire ve sağlık turizmi profesyoneli pozisyonunda çalışan sağlık profesyonelleri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi ise toplamda 400 sağlık turizmi profesyoneli oluşmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre; sağlık profesyonellerinin sağlığın sürdürülmesinde yapay zekâ uygulamalarına yönelik düşüncelerinin, kültürel duyarlılık üzerindeki etkisi önemlidir (P<,01). Aynı zamanda sağlık profesyonellerinin manevi eğlencede yapay zekâ uygulamalarına yönelik düşüncelerinin, kültürel beceriler, kültürel bilgi ve kültürel duyarlılık üzerindeki etkisi önemlidir (P<,01). Etki düzeyi pozitif yönlüdür. Diğer taraftan sağlık profesyonellerinin turizm taşımacılığında yapay zekâ uygulamalarına yönelik düşüncelerinin, kültürel beceriler, kültürel bilgi ve kültürel duyarlılık üzerindeki etkisi önemlidir (P<,01). Etki düzeyi negatif yönlüdür. Ayrıca sağlık profesyonellerinin turizm konaklamasında yapay zekâ uygulamalarına yönelik düşüncelerinin, kültürel beceriler, kültürel bilgi ve kültürel duyarlılık üzerindeki etkisi önemlidir (P<,01). Etki düzeyi pozitif yönlüdür. Bununla birlikte sağlık profesyonellerinin turizm alışverişinde yapay zekâ uygulamalarına yönelik düşüncelerinin, kültürel beceriler, kültürel bilgi ve kültürel duyarlılık üzerindeki etkisi önemlidir (P<,01). Etki düzeyi pozitif yönlüdür. Manevi eğlencede yapay zekâ, turizm konaklamasında yapay zekâ ve turizm alışverişinde yapay zekâ uygulamalarına yönelik olumlu düşünceler artarken kültürel beceriler, kültürel bilgi ve kültürel duyarlılık düzeyi de olumlu yönde artmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effect of artificial intelligence applications in medical tourism on the cultural competence levels of healthcare professionals. The universe of the study consisted of healthcare professionals working as physicians, nurses, and medical tourism professionals in private hospitals licensed for international medical tourism in Istanbul. The sample of the study consisted of a total of 400 medical tourism professionals. With regard to the results obtained, the impact of healthcare professionals' perceptions of artificial intelligence applications on maintaining health is significant on cultural sensitivity (P<.01). At the same time, the impact of healthcare professionals' perceptions of artificial intelligence applications in spiritual entertainment is significant on cultural skills, cultural knowledge, and cultural sensitivity (P<.01). The level of impact is positive. On the other hand, the impact of healthcare professionals' perceptions of AI applications in tourism transportation on cultural skills, cultural knowledge, and cultural sensitivity is significant (P<.01). The level of impact is negative. In addition, the impact of healthcare professionals' perceptions of artificial intelligence applications in tourism accommodation on cultural skills, cultural knowledge, and cultural sensitivity is significant (P<.01). The impact level is positive. Furthermore, the impact of healthcare professionals' perceptions of AI applications in tourism shopping on cultural skills, cultural knowledge, and cultural sensitivity is significant (P<.01). The impact level is positive. As positive attitudes toward artificial intelligence in spiritual entertainment, artificial intelligence in tourism accommodation, and artificial intelligence applications in tourism shopping increase, the levels of cultural skills, cultural knowledge, and cultural sensitivity also increase in a positive direction.