Metabolik sendrom ile ilişkili visseral adipoz indeksi, disfonksiyonel adipoz indeksi ve lipit biriktirme ürün indeksinin erektil disfonksiyonu öngörmedeki potansiyel kullanılabilirliği
The potential usability of visceral adipose index, dysfunctional adipose index, and lipid accumulation product index associated with metabolic syndrome in predicting erectile dysfunction
  1. Tez No: 965170
  2. Yazar: TURAL MIRIYEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN AYTAÇ ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Erektil Disfonksiyon, Metabolik Sendrom, Visseral Adiposite İn-deksi, Disfonksiyonel Adiposite İndeksi, Lipit Biriktirme Ürün İndeksi, Erectile Dysfunction, Metabolic Syndrome, Visceral Adiposity Index, Dys-functional Adiposity Index, Lipid Accumulation Product Index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Erektil Disfonksiyon (ED) ile Kardiyovasküler Hastalık (KVH) riskini öngörmede kullanılan metabolik sendrom indeksleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak. Materyal ve Metot: Eylül 2023 ile Aralık 2024 tarihleri arasında, üroloji polikliniğimize ED şikayeti ile başvuran 102 hasta ve ED şikayeti olmayan ve başka sebeplerle yine polikliniğimize başvuran 118 hasta kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma grubunun ilk baş-vuru sırasında demografik bilgileri kayıt edilmiştir. Çalışmaya katılanların boy ve kilo bilgileri alınarak vücut kitle indeksleri (VKİ) hesaplanmış ve bel çevresi (BÇ) ölçümleri yapılmıştır. Her bir örnekleme, 15 soruluk Uluslararası Ereksiyon Fonksiyonu Ölçeği (IIEF) formu doldurtula-rak erektil fonksiyon (EF), orgazmik işlev,cinsel istek, cinsel memnuniyet ve genel memnuniyet skorları kaydedilmiştir. Tüm çalışma grubuna ED şikayeti ile başvuran hastalardan istenen rutin kan serum analizleri yapılmış ve bu sonuçlarla hesaplanan Visseral Adiposite İndeksi(VAİ), Disfonksiyonel Adiposite İndeksi(DAİ), Lipit Biriktirme Ürün İndeksi (LBÜİ) skorları kayde-dilmiştir. Elde edilen tüm sonuçlar ED olan grup (vaka grubu) ve kontrol grubu arasında karşı-laştırılmıştır. Bulgular: Her iki grup arasında yaş, VKİ, sigara kullanımı, LDL-K ve kolesterol açısından farklılık saptanmaz iken BÇ , glukoz değerleri vaka grubunda anlamlı daha yüksek saptandı (p <0.05). Total Testosteron değerleri ise vaka grubunda anlamlı olarak daha düşük saptandı (p< 0.05). Çalışmamız, metabolik sendrom indekslerinin (VAİ, DAİ, LBÜİ) vaka grubunda istatiksel olarak daha yüksek saptandığını ortaya koymuştur. (p<0.05). Yine vaka grubunda uluslararası erektil işlev skoru orgazmik işlev, cinsel istek, cinsel memnuniyet, genel memnuniyet puanı kontrol grubundan anlamlı (p<0.05) olarak daha düşük saptandı. Çok değişkenli modelleme analizi ile de özellikle VAİ skorunun bu indeksler arasında, ED olan grupta daha etkin belirleyici olduğu ortaya konulmuştur. Sonuç: Çalışmamız; VAİ, DAİ ve LBÜİ gibi metabolik indekslerin, ED tanısı konmamış hastalardan ED olan hastaları ayırt etmede potansiyel öngörü sağladığını ortaya koymaktadır. Bu indekslerin ED tanısı ve takibinde kullanılabilirliğini kanıtlayacak, daha büyük örneklem gruplarıyla gerçekleştirilecek prospektif, randomize çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: To reveal the relationship between metabolic syndrome indices used to pre-dict the risk of Erectile Dysfunction (ED) and Cardiovascular Disease (CVD). Materials and Methods: Between September 2023 and December 2024, 102 patients presenting to our urology clinic with complaints of ED and 118 patients without ED complaints who presented for other reasons were included as the control group. Demographic information was recorded at the initial visit of the study group. Height and weight measurements of partici-pants were taken to calculate body mass indices (BMI), and waist circumference (WC) measu-rements were performed. Each participant completed the 15-item International Index of Erectile Function (IIEF) questionnaire, and scores for erectile function (EF), orgasmic function, sexual desire, sexual satisfaction, and overall satisfaction were recorded. Routine serum analyses requested from patients presenting with ED complaints were conducted, and the calculated VAI, DAI, and LAP scores were recorded. All results obtained were compared between the group with ED (case group) and the control group. Results: While no differences were found between the two groups in terms of age, BMI, smoking status, LDL-C, and cholesterol, WC, glucose values were found to be signifi-cantly higher in the case group (p < 0.05). Otherwise total testosterone values were found lower in the case group (p<0.05). Our study indicates that metabolic syndrome indices (VAI, DAI, LAP) were statistically higher in the case group (p < 0.05). Additionally, the international erecti-le function scores for orgasmic function, sexual desire, sexual satisfaction, and overall satisfac-tion were significantly lower in the case group compared to the control group (p < 0.05). Multi-variable modeling analysis also revealed that the VAI score was a more effective determinant among these indices in the group with ED. Conclusion: Our study demonstrates that metabolic indices such as VAI, DAI, and LAP provide potential predictive value in distinguishing patients with ED from those without a diagnosis of ED. Larger prospective, randomized, multicenter studies are needed to prove the usability of these indices in the diagnosis and follow-up of ED.