Geriatrik populasyonda ilaç hipersensitivite reaksiyonlarının hastaların komorbiditeleri ile ilişkisi
The association between drug hypersensitivity reactions and comorbidities in the geriatric population
- Tez No: 965179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİDA ÖZTOP UZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Geriatri, İlaç hipersensitivite reaksiyonları, komorbidite, Geriatrics, Drug hypersensitivity reactions, Comorbidity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Geriatrik popülasyonda alerjik hastalıkların prevalansı, çevresel değişiklikler ve yaşam süresinin uzaması nedeniyle artmaktadır. Ancak, komorbiditelerin bu yaş grubunda ilaç hipersensitivite reaksiyonlarına (İHR) yatkınlık oluşturup oluşturmadığına dair veriler sınırlıdır. Bu çalışma, hastanemize başvuran geriatrik hastalarda İHR'nin klinik özelliklerini, komorbiditeler ile ilişkisini ve etkileyen faktörleri araştırmayı; ayrıca yaşlı ve genç erişkinler arasında İHR gelişimine etki eden risk faktörlerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Tek merkezli, retrospektif olarak tasarlanan çalışmamıza, İHR şüphesiyle başvuran ve ilaç provokasyon testi (İPT) uygulanan 65 yaş ve üzeri 100 hasta ile kontrol grubu olarak seçilen 65 yaş altı 100 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri, klinik öyküleri, Charlson Komorbidite İndeksi (CCI), ilaç alerji öyküsü, şüpheli ajanlar, bulgular ve provokasyon testi sonuçları retrospektif olarak hasta dosyalarından incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen geriatrik vaka grubunun yaş ortalaması 69,6±4,51 yıl olup, hastaların %81'i kadındı. Geriatrik grupta 68 hastada komorbid hastalık saptandı ve en sık görülen komorbid hastalık hipertansiyon (n=36) olarak saptanırken, diğer en sık komorbid hastalık diyabet (n=21) idi. İHR'ye en sık neden olan ilaç grubu antibiyotikler (n=48) olarak belirlenirken, ilaç dağılımları açısından gruplar arasında anlamlı bir fark izlenmedi (p=0,528). Literatürle uyumlu olarak, hipersensitivite reaksiyonlarının en sık görüldüğü ilaç grupları antibiyotikler ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) idi; ancak yaş grupları arasında anlamlı farklılık saptanmadı. İHR bulguları incelendiğinde antibiyotiklere bağlı anjiyoödem gelişim oranı diğer ilaç gruplarına göre anlamlı düzeyde düşük bulundu (p=0,009). İlaç provokasyon testinde reaksiyon gelişen ve gelişmeyen hastalar arasında yapılan Charlson Komorbidite İndeksi (CCI) karşılaştırmasında, reaksiyon gelişmeyenlerde ortanca değer 2 (3), gelişenlerde ise 2 (2) olup gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,181). Sonuç: Geriatrik popülasyonda yapılan ilaç provokasyon testlerinin güvenilir olduğu ve komorbid hastalık olmasının reaksiyon riski üzerine anlamlı etkisinin olmadığı ve mevcut durumun erişkin popülasyona göre anlamlı risk artışına neden olmadığını göstermektedir
Özet (Çeviri)
Introduction: The prevalence of allergic diseases in the geriatric population has been increasing due to environmental changes and prolonged life expectancy. However, data on whether comorbidities predispose this age group to drug hypersensitivity reactions (DHRs) remain limited. This study aimed to investigate the clinical features of DHRs, their association with comorbidities, and contributing factors in geriatric patients admitted to our hospital, and to compare risk factors for DHR development between elderly and younger adults. Materials and Methods: In this single-center retrospective study, 100 patients aged ≥65 years who were evaluated for suspected DHRs and underwent drug provocation testing (DPT) were included, along with 100 patients under 65 years as controls. Demographic data, clinical history, Charlson Comorbidity Index (CCI) scores, drug allergy history, suspected agents, clinical manifestations, and provocation test results were retrospectively collected from patient records. Results: The mean age of the geriatric group was 69.6 ± 4.51 years, and 81% were female. Comorbidities were identified in 68 patients, with hypertension (n=36) and diabetes mellitus (n=21) being the most frequent. Antibiotics (n=48) were the most common drug class responsible for DHRs, with no significant difference in drug distribution between groups (p=0.528). Consistent with the literature, antibiotics and nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) were the most frequent culprits; however, no significant differences were observed between age groups. Notably, the rate of angioedema associated with antibiotics was significantly lower than with other drug groups (p=0.009). Comparison of CCI scores between patients with and without reactions during DPT showed a median of 2 (IQR 3) versus 2 (IQR 2), with no significant difference (p=0.181). Conclusion: Drug provocation testing appears safe in the geriatric population. The presence of comorbidities does not significantly affect the risk of DHRs, and advanced age alone does not confer an increased risk compared to younger adults.