Osmanlı'da ihtida hareketleri (Diyarbekir örneği 18. yüzyıl)
Conversion movements in the Ottoman empire (Diyarbekir example, 18th century)
- Tez No: 965193
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Diyarbekir, ihtida, mühtedî, şer'iyye sicilleri, Diyarbekir, conversion, convert, şer'iyye sicilleri
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İhtida kavramı sözlükte“doğru yolu bulmak, yol göstermek”anlamlarına gelen hüdâ (hedy, hidâyet) kökünden türemiştir ve“gerçeğe ulaşmak, doğru yolu bulmak”manalarına gelmektedir. İnançsız iken ya da başka bir dine bağlı iken daha sonradan kendi isteği ile hiçbir zorlama olmadan bireyin rızası dâhilinde İslam dinini benimsemeyi ifade etmektedir. Dinini değiştirip Müslüman olan kişilere ise mühtedî adı verilmektedir. Ayrıca din değiştirme olayının batı dillerinde ise“conversion (dönüşüm)”kelimesine karşılık geldiği de bilinmektedir. Batı dillerinde dinini değiştirip Müslüman olan kişilere ise“convert”ifadesi kullanılmaktadır. Kişilerin din değiştirmelerine neden olan bazı sebepler mevcuttur. Bu sebepler ise kişiden kişiye göre değişen farklılıklardır. Bu sebepleri genel olarak; Kültürel etkileşimler, kişinin içinde bulunmuş olduğu psikolojik etkenler, sosyal ve kültürel etkenler, kişinin yaşamış olduğu dini inancının kendisini tam manasıyla tatmin edememesi gibi birçok faktörün bulunduğu bilinmektedir. İçerisinde bulunmuş olduğu dini inancını değiştirip Müslüman olmak isteyen bireylerin bunu belirli şartlar altında yerine getirmeleri beklenir. Dil ile ikrar ve kalp ile tasdik etmesi, Müslüman olmayı kendisinin istemesi, Müslüman olmaya zorlanmaması istenir. Bir kişinin müslüman olması şahitler huzurunda Kelime-i şehadet getirmesi ve İslam dinini kabul etmesi ile sonuçlanmaktadır. İhtida etmiş olan kişilere din değiştirmeleri sonrasında yeni dinlerine yabancılık çekmemeleri, uyum sağlamaları amacı ile yöneticilerin takdiri ve görevi yerine getirecek olan kişilerin yardımıyla bazı hediyeler takdim edilerek yeni hayatlarına başlamalarına yardımcı olunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The term“ihtida”(conversion) derives from the root hüdâ (hedy, hidâyet), meaning“to find the right path, to show the way,”and translates to“to reach the truth, to find the right path.”It refers to the individual who, while a nonbeliever or adherent to another religion, later embraces Islam voluntarily and without any coercion. Those who change their religion and become Muslim are called converts. It is also known that the act of changing religion corresponds to the word“conversion”in Western languages. In Western languages, the term“convert”is used to describe someone who changes their religion and becomes Muslim. There are several reasons why people change religion. These reasons vary from person to person. These reasons are generally known to include cultural interactions, psychological factors, social and cultural factors, and the individual's inability to fully satisfy their current religious beliefs. Individuals who wish to change their religious beliefs and become Muslim are expected to do so under certain conditions. They are asked to verbally confess and heartily confirm their choice to become a Muslim, and not be forced to do so. Becoming a Muslim is achieved by reciting the Shahada in the presence of witnesses and accepting Islam. To ensure that converts feel comfortable with their new religion and adapt to it, they are provided with gifts, at the discretion of the administrators and with the assistance of those responsible, to help them begin their new lives.