Çekirdeksiz kuru üzümlerde potansiyel okratoksijenik küflerin izolasyonu ve identifikasyonu
Isolation and identification of potential ochratoxigenic fungi on raisins
  1. Tez No: 96523
  2. Yazar: NERMİN SARIGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RENGİN ELTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Üzüm, küf florası, okratoksijenik küfler, Raisin, mycoflora, ochratoxigenic moulds
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
m ÖZET ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜMLERDE POTANSİYEL OKRATOKSİJENİK KÜFLERİN İZOLASYONU VE İDENTİFİKASYONU SARIGÜL, Nermin Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Rengin Eltem 29 Ağustos 2000,154s. Son yıllarda, önemli ihracat ürünlerimizden biri olan çekirdeksiz kuru üzümlerde okratoksin A problemi ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, kuru üzümlerde büyük bir sorun haline gelen okratoksin A' yi üretme potansiyelinde olan füngusların izolasyon ve identifikasyonlan ile üretici füngusların hangi aşamada mevcut olduğu araştırılmıştır.Bağ topraklarının, bağların ben düşme, hasat öncesi dönemlerinde ve kuru üzümlerde küf yükü belirlenmiştir. Böylece üzümlerde yaygın küf genusu saptanmıştır. Toplam 328 izolat elde edilmiştir. Bunların 231 tanesi Aspergillus genusundan, 37 tanesi Penicillium genusundan ve 60 tanesi Fungi İmperfecti sınıfındandır. Çalışmalar sonucunda toplam 21 bağın 18'inde çeşitli safhalarda potansiyel okratoksin A üreticisi küflere rastlanmıştır. Potansiyel okratoksijenik toplam 14 Aspergillus ve Penicillium türü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT ISOLATION AND IDENTIFICATION OF POTENTIAL OCHRATOXIGENIC FUNGI ON RAISINS SARIGÜL, Nermin MSc in Biology Department Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Rengin ELTEM August 2000, 154p. During the last years, formation of ochratoxin A started to create problems in Sultana raisin, an important crop in Turkey's exportation, production. In this study isolation and identification of potential ochratoxin A producer moulds on raisins and the available period for ochratoxigenic moulds have been investigated. Mycoflora of vineyards soil, preharvest, postharvest and raisin has been examined. Thus dominant genus was determined. In this study a total of 328 isolats, 231, 37 and 60 of these were Aspergillus, Penicillium and Fungi Imperfect class, respectively were isolated. As a result of this study, at different periods, some ochratoxigenic moulds have been identified in 18 of 21 vineyards. Total 14 ochratoxin A producer from Aspergillus and Penicillium were determined.