Urganlı kaplıcaları (Turgutlu-Manisa) alg popülasyonunun incelenmesi ve su kalitesinin değerlendirilmesi
The Investigation of algal populations of Urganlı (Turgutlu-Manisa) thermal springs and evaluation of water quality
- Tez No: 96522
- Danışmanlar: PROF. DR. RUŞEN USTAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Termotolerant alglerr Cyanophyceae, Jaacillariophyceae, sıcak su kaynaklan, su kalitesi, Thermotolerant species, hot waters, Cyanophyceae, Bascillariophyceae, water quality
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
rv ÖZET URGANLI KAPLICALARI ( TURGUTLU- MANİSA ) ALG POPULASYONUNUN İNCELENMESİ VE SU KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ TARKAN, Şeyma Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. M.Ruşen USTAOĞLU Mart 2000, 41 Sayfa Bu çalışmada Urganlı Kaplıcaları (Turgutlu-JManisa) alg populasyonlan incelenmiş ve kaplıca civarındaki kaynaklar su kalitesi yönünden değerlendirilmiştir. Örneklemeler- sonncmıdârBacilkriephyeeae^^elerima-'ve Cyanophyceae üyelerinin takson sayısının büyük çoğunluğu oluşturduğu saptanmıştır. Tür çeşitliliğinin Cyanophyceae. sınıfında '-artarken, Bacillariophyceae- sınıfına, -ait olan, Navioula, Nitzschia, Amphora, -Pimularia, Surirella -cinslerine -ait taksonlar sıklıkla- tespit edilmiştir. Sonuç olarak sıcaklık artışı ve yüksek iyonik içerik popülasyon yapısınm basitleşmesine neden olmuştur. Tür çeşitliliği azalmakta, tür sayısı artmaktadır. Alınan su örneklerindeki kimyasal analizler sonucu Kaplıca ve.civardaki sıeaksu-kaynaklanmn sertlik değeri, yüksek azot ve fosfor içerikleri nedeniyle Kıta İçi Su Kriterlerine göre 3. ve 4. Sınıf sulara dafarl tjlan icarbonath sular -oldukları saptanmıştır: Özetle, bulunan tür sayılan Cyanophyceae sınıfına ^ait olarak 8 cins 10 tür, Bacillariophyceae sınıfına ait olarak 7 cins 5 tür tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT THE INVESTIGATION OF ALGAL POPULATIONS OF URGANLI THERMAL SPRINGS (TURGUTLU-MANİSA) AND EVALUATION OF THE WATER QUALITY TARKAN, Şeyma MSc Fisheries Eng. March, 2000 41 pages In this study, algal populations of Urganh Termal Springs were investigated and the water quality was evaluated. Most of the algal populations were consist of Cyanophyceae and Bacillariophyceae speciess. Species diversity is induced in Cyanophyceae Navicula, Amphora, Pinnularia, Surirella species that belong the Bacillariophyceae are seen frequency. High water temperature and the ionic content is influenced the living organisms. Species diversity is reduced, species density is induced. Chemical analyzes of water samples were showed that thermal springs were belonged to the third and fourth water quality classes in accordance with the Land Water Quality Criterias with a high hardness, nitrogen and a phosphorus contend and were carbonated waters.