Bazı serin iklim buğdaygillerinin Akdeniz iklim kuşağındaki agronomik özellikleri üzerinde araştırmalar
Investigations on the agronomical characteristics of some cool season gresses under mediterranean climate
- Tez No: 96606
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET SOYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Lolium perenne, Festuca rubra, Agrostis tenuis, Poa pratensis, yeşil ot, kuru ot, kuru madde verimi, kuru madde oranı, bitki ile kaplı alan, yabancı bitki, Perennial Ryegrass, Red Fescue, Colonial Bentgrass, Kentucky Bluegrass, Green herbage, Dry matter, Dry matter content, Hay yields, Crop cover, Weed infestation
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ffl ÖZET BAZI SERİN İKLİM BUĞDAYGİLLERİNİN AKDENİZ İKLİM KUŞAĞINDAKİ AGRONOMİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR DEMİROGLU, Gülcan Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hikmet SOYA Ocak, 2000, 82 sayfa Bu araştırma, 1996-1997 yıllarında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünün deneme tarlalarında yürütülmüştür. Araştırmada serin iklim buğdaygillerinden, Lolium perenne, Poa pratensis, Agrostis tenuis ve Festuca rafira'nın Akdeniz iklim kuşağındaki agronomik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla; vejetasyon yüksekliği, sıcağa ve soğuğa dayanıklılık, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, kuru madde verimi, kuru madde oranları, bitki ile kaplı alan ve yabancı bitki oranı ele alınmıştır. Araştırmada, tohum yatağı hazırlama, ekim ve bakıma yönelik işlemler, büyüme ve gelişme üzerine etkilerini eşit kılmak amacıyla, tüm çeşitler için aynı mekanizasyon uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, Lolium perenne ve Festuca rubra ile kısmen Agrostis tenuis çeşitlerinin özellikler bakımından üstünlük sağladıklarını göstermiştir. Poa pratensis' in ise Akdeniz iklim koşullarında şansının olmadığı, daha çok serin iklim bölgelerinde adapte olabileceği saptanmıştır. ; > »,
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE AGRONOMICAL CHARACTERISTICS OF SOME COOL SEASON GRASSES UNDER MEDITERRANEAN CLIMATE DEMİROGLU, Gülcan MSc in, Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Hikmet SOYA January 2000, 82 pages In this research study conducted in the experimental fields of Field Crop Department of Agriculture Faculty, Ege University, Bornova, İzmir, during 1996-1997 determination of agronomic characteristics of some cool season grasses such as Lolium perenne, Festuca rubra, Poa pratensis and Agrostis tenuis were aimed under Mediterranean climatic conditions. For this purpose vegetation height, cold and heat resistances, green herbage and hay yields, dry matter content, dry matter yield, crop cover and rate of weed infestation were tested. Procedures related to the seed bed preparation, sowing and maintanance were imposed by the same mechanical applications for each turfgrasss to get equal influences on the turf growth and development. Results indicated that, Lolium perenne, Festuca rubra and Agrostis tenuis turf cultivars were hopeful in terms of many characteristics. It was also determined that Poa pratensis had less chance than the others under the Mediterranean climatic conditions, and it could be successfully adapted to the regions with cool climate.