Yetişkin bireylerde çevrimiçi alışveriş bağımlılığı ve duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between online shopping addiction and emotion regulation skills in adult individuals
  1. Tez No: 965408
  2. Yazar: YASEMİN DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi alışveriş bağımlılığı, Duygu düzenleme becerileri, Yetişkinler, Online shopping addiction, Emotion regulation skills, Adults
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın konusu, yetişkin bireylerin duygu düzenleme becerileri ile çevrimiçi alışveriş bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Tezin amacı, bu iki değişken arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve demografik değişkenler açısından farklılıkları değerlendirmektir. Araştırma kapsamında 18-40 yaş aralığında yer alan 253 gönüllü bireyden veri toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği, Çevrimiçi Alışveriş Bağımlılığı Ölçeği ve Sosyodemografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, duygu düzenleme becerileri ile çevrimiçi alışveriş bağımlılığı arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, duygu düzenleme becerilerinin çevrimiçi alışveriş bağımlılığı üzerinde güçlü bir yordayıcı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Demografik değişkenler açısından yapılan analizler, bazı gruplar arasında anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the examination of the relationship between emotion regulation skills and online shopping addiction in adult individuals. The aim of the thesis is to reveal the relationship between these two variables and to evaluate the differences in terms of demographic variables. Within the scope of the research, data were collected from 253 voluntary participants between the ages of 18 and 40. The data collection tools used in the study were the Emotion Regulation Skills Scale, the Online Shopping Addiction Scale, and the Sociodemographic Information Form. The findings showed a significant and negative relationship between emotion regulation skills and online shopping addiction. However, it was concluded that emotion regulation skills are not a strong predictor of online shopping addiction. Analyses conducted in terms of demographic variables revealed significant differences among certain groups.