Karadeniz'de yaşayan Mersin balıkları üzerinde araştırmalar
Researh on sturgeons living in black sea
  1. Tez No: 96543
  2. Yazar: YÜKSEL AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAŞİT GURBET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Black Sea, Sturgeons, Caviar
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
IV ÖZET KARADENİZ'DE YAŞAYAN MERSİN BALIKLARI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR AÇIKGÖZ, Yüksel Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilimdah, Avlama Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç.Dr. Raşit GURBET Mart 2000, 56 sayfa Günümüzde Mersin balıklan, yaşamları tehdit allında bulunan balıklar grubuna girmektedir. Yasayan fosiller olarak bilinen en eski balıklardandır. Karadeniz'de ve ülkemiz sularında ^yasayan altı mersin balığı türü bulunmaktadır. Bu çalışmada, türlerin varlıkları saptanmaya çalışılmış ve avcwk_yöntemleri incelenmiştir. Çalışma dört farklı istasyonda (İğneada, Kıyıköy, Terkos, Kumkapı) yürütülmüştür. Çalışma konumuzu oluşturan altı tür mersin balığının ülkemiz sularında halen varlıklarını sürdürüp sürdürmedikleri ve avcılıklarının nasıl yapıldığı konusu araştırılmıştır. Çalışma süresince 36 adet birey tespit edilerek bunların bpy-ağnlık frekansları analiz edilmiştir. Bu çalışma sonucunda ülkemiz sularında yaşayan altı mersin balığı türünden iki türün halen_yaşamlanm sürdürebüdilderi jjörülmüjtür.. Anahtar sözcükler; Karadeniz, Mersin balığı, Siyah havyar
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESEARCH ON STURGEONS LIVING IN BLACK SEA AÇIKGÖZ, Yüksel MSc in Department of Fisheries and Processing Technology Supervisor: Ass. Prof. Dr. Raşit GURBET March 2000, 56 Pages Today, sturgeons are among endangered species. The sturgeons are listed among most ancien fishes also known as living as fossils. There exist six species of sturgeons in Black Sea the seas of Turkish Republic. This thesis is dedicated to the study of existance and fishing of sturgeons. The research has been conducted in four stations (İğneada, Kryıköy, Terkos, Kumkapı). Data related to whather they still exist or not, as well as the methods of fishing were collected. TMrtysix indivituals were identified with their weigt -length frequences. At the end of this work, it is concluded that only two of six sturgeon species live in our seas.