Sanayi bölgelerinin çevreye olan etkilerinin peyzaj planlama ve tasarımı açısından Denizli kenti örneğinde irdelenmesi
Researching Denizli city sample as landscape planing and designing and the effects of industrual estates to the area
  1. Tez No: 96547
  2. Yazar: AYNUR AKDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ZAFER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Organize sanayi bölgeleri, endüstri alanları, Kent Ekolojisi, Organized industrial sides, Industrial Sides, Urban ecology
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Bu araştırmada, endüstriyel gelişmelerin etkileri, sanayi bölgeleri, sanayi türleri ve organize sanayi bölgelerinin kuruluş aşamasında dikkat edilecek hususlara bağlı etmenler ile Organize Sanayi Bölgeleri ve peyzaj planlama ilişkileri çerçevesinde, son yıllarda hızlı bir gelişme sürecine giren Denizli sanayisi ve Denizli Organize Sanayi Bölgesi ele alınmıştır. Denizli sanayisinin seçilmesinin temel nedeni, sanayileşmenin sosyo ekonomik gelişmede bir araç olarak önem kazanması ve öteden beri ülkemizin büyük kentlerinde yoğunlaşan sanayi faaliyetlerinin Ülke genelinde belli bir desantralizasyon sürecine girmesidir. Bu süreç içinde Türkiye'de bazı yeni sanayi alanları oluşmaya başlamıştır. Son yıllarda ortaya çıkan bu yeni sanayi alanlarından yada merkezlerinden birisini Denizli oluşturmaktadır. Konu, araştırma alam ile ilgili mevcut verilerin toplanması, literatür bilgileri, analiz ve değerlendirmeler doğrultusunda incelenip, bu bilgiler ışığında belirlenen yanlış uygulama nedenleri, çözüm önerileri ile birlikte başarılı bir sanayileşme, organize sanayi bölgesi planlaması ve sanayi tesislerinin tasarımına ilişkin yöntemlerin tespitini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This observation is based on organized industrial sides and the landscape design planing relations surroundings due to this related factors about the industrial development affects, industrial estates, industrial tipes, that has to be pay attention. Our case is about Denizli industry and Denizli organized industrial region that entering a higher development period in recent years. The Basic reason of choosing Denizli industry is, getting important in socia-echonomic development and our countries biggest industrial cities entering a decentralization cycle. İnside this period there are some industrial estates newly occurs in Turkey. Denizli will become one of the industrial estate in further years. This case is not only recognizing the reasons of wrong aplications related to the searchings but also finding solucions for a succesful designing method related to the organized industrial planing of industrial estate and designing of factories by handling of knowledges by adding the data analysis and literatures.