Kuzey Kıbrıs isopoda (Crustacea) faunasının sistematiği ve ekolojisi
The systematics and ecology of the north cyprus isopoda fauna
- Tez No: 96554
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET KOCATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: North Cyprus, Isopoda, Crustacea, Systematic, Ecology
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
rv ÖZET KUZEY KIBRIS ISOPODA (CRUSTACEA) FAUNASININ SİSTEMATİĞİ VE EKOLOJİSİ ÇAKAL Özlem Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı; Prof. Dr. Ahmet KOCAT AŞ Şubat 2000, 73 sayfa Bu çalışmada Kuzey Kıbrıs'ı çevreleyen sulardaki lsopoda ordosu türlerine ait yok denecek kadar az bilgi bulunmasından dolayı, 13-21 Temmuz 1998 tarihlerinde yapılan örneklemelerle bu ordoya ait türlerin taksonomik ve ekolojik özelliklerinin saptanması amaçlanmıştır. Bunun için yapılan araştırmada Batı'da Güzelyurt Doğu'da Magosa arasında kalan sahil şeridinde araştırma alanı 5 bölgeye ayrılarak 21 istasyonda bentik örneklemeler yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda bölgede 25 Isopod türü tespit edilmiş olup, her türün ayrı ayrı ekolojik özellikleri ve yayılışları verilmiştir Türler ekolojik özelliklerden olan substratum faktörü ile ilişkilendirilerek araştırma alanı 9 biotopa ayrılarak incelenmiş ve bu ortamlara ait türler belirlenmiştir. Familyaların ve türlerin belirlenen 5 bölgede dağılımları ve baskınlıkları araştırılmış ve mevcut türlerin vertikal göçleri de saptanmıştır. Tespit edilen 25 türden 22 tanesi Kıbrıs sulan için yeni kayıttır. Anahtar Sözcükler. Kuzey Kıbrıs, lsopoda, Crustacea, Sistematik, Ekoloji.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SYSTEMATICS AND ECOLOGY OF THE NORTH CYPRUS ISOPODA FAUNA ÇAKAL, Özlem MSc in Faculty of Fishery Supervisor: Prof. Dr. Ahmet KOCAT AS February 2000, 73 pages The aim of this investigation, taxonomic and ecological characteristics of the ordo Isopoda species were determined at July, 13-21 th 1998 in surrounding North Cyprus sea water. Because there have not sufficient information on the Isopoda species. The research area is between the share of Güzelyurt at the West and the shore of Magosa at the East. This research area seperated into 5 regions and 21 stations were selected in these S regions. The benthic samples were collected and 25 Isopoda species were determined. The ecological characteristics and distribution of these species were determined seperately. Species examined related with substratum factor and research area were seperated into 9 biotop which species were determined. The dominancy and distribution of families and species were investigated in 5 regions and vertical migration of species were also investigated. 22 species of these 25 were new record for Cyprus.