Kronik periton diyalizi hastalarının uzun dönem sonuçlarının ve prognozunun retrospektif analizi, tek merkez deneyimi
  1. Tez No: 965709
  2. Yazar: MUSTAFA ONUR AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELDA DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Periton Diyalizi, Kardiyovasküler Hastalık, Diyabet, İnflamatuar Parametreler, Teknik Sağkalım, Peritoneal Dialysis, Cardiovascular Disease, Diabetes, İnflamation Parameter, Technical Survival Rates
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Periton diyalizi(PD) , KBH, evre 5 aşamasındaki hastalarda hemodiyaliz(HD) ve renal transplantasyon ile birlikte kullanılabilecek bir renal replasman tedavisi türüdür. Bu çalışmada Aralık 2006- Ocak 2024 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji polikliniğinde en az 6 ay kronik PD uygulayan hastaları gerek hasta odaklı sağ kalımı gerek periton diyaliz teknik sağkalım gibi bir çok parametreyi araştırarak periton diyaliz hastaların prognozunun kardiyovasküler olaylar ve tüm mortalite açısından retrospektif değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Nefroloji bilim dalında Pamukkale üniversitesi periton diyaliz ünitesinde Aralık 2006- Ocak 2024 yılları arasında en az 6 ay takip ettiğimiz kronik PD tedavisi ile takipli PD hastaların dosya ve laboratuvar sonuçları retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya alınacak tüm hastaların diabetes mellitus, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalık gibi ek komorbid hastalıkları, tansiyon takipleri, sigara kullanımı, aterosklerotik risk faktörleri , KBH nedeni ve süresi ,periton diyaliz tipi ve süresinin ve teknik faktörlerin sağkalıma etkisi incelendi. Bulgular ve Sonuç: 65 yaşından küçük olmanın sağkalım üzerine pozitif etkisinin olduğu görüldü(P=0,004). Kadın hastaların erkek hastalara göre sağ kalımının daha yüksek olduğu görüldü(P=0,034) PD başlama yaşı büyük olan hastaların mortalitesinin daha yüksek olduğu görüldü(P=0,004) Son vizitte yaşı daha ileri olanların mortalitesinin daha yüksek olduğu görüldü(P=0,004) Sigaraya maruz kalan hastaların mortalitesinin daha yüksek olduğu görüldü(P=0,024) PD ilk vizit ve son vizit GFH değerleri düşük olan hastaların sağ kalımının daha yüksek olduğu görüldü(P=0,001) PD ilk vizit ve son vizit serum kreatin değerleri yüksek olan hastaların sağ kalımının daha yüksek olduğu görüldü(P=0,001) PD ilk vizit ve son vizit serum albumin değerleri yüksek olan hastaların sağ kalımının daha yüksek olduğu görüldü (P=0,038) PD ilk vizit ve son vizit serum kolesterol ,trigliserid ,ldl değerleri yüksek olan hastaların sağ kalımının daha yüksek olduğu görüldü(P=0,039) ix PD ilk vizit ve son vizit serum PTH değerleri yüksek olan hastaların sağ kalımının daha yüksek olduğu görüldü (P=0,002) PD ilk vizit ve son vizit serum HBA1C değerleri düşük olan hastaların sağ kalımının daha yüksek olduğu görüldü(P=0,023) PD ilk vizit ve son vizit serum glukoz değerleri düşük olan hastaların sağ kalımının daha yüksek olduğu görüldü(P=0,006) PD ilk vizit ve son vizit serum albumin değerleri yüksek olanların sağ kalımının daha yüksek olduğu görüldü(P=0,038) Tünel enfeksiyonun sağkalımı azalttığı görüldü(P=0,049) CAR(CRP/Albumin) indeksi düşük olan hastaların sağkalımının daha yüksek olduğu, CAR indeksi yüksek olan hastaların daha mortal seyrettiği görüldü(P=0,001) PD ilk ve son vizitte kardiyovasküler hastalığı olanların sağkalımının düşük olduğu görüldü(P=0,02) PD ilk ve son vizitte hipertansiyonu olanların sağkalımının düşük olduğu görüldü(P=0,03) PD ilk ve son vizitte diyabeti olanların sağ kalımının düşük olduğu görüldü(P=0,001) PD hastalarında mortalitenin en önemli nedenleri koroner arter hastalığı ve enfektif süreçler olduğu görüldü
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Peritoneal dialysis (PD) is a type of renal replacement therapy used in patients with end-stage renal disease (stage 5 chronic kidney disease), alongside hemodialysis (HD) and renal transplantation. This retrospective study aimed to evaluate the prognosis of patients undergoing chronic PD for at least 6 months at Pamukkale University Medical Faculty Nephrology Clinic between December 2006 and January 2024. The analysis focused on patient-centered survival, technique survival, cardiovascular events, and overall mortality. Materials and Methods: The study included patients followed in the peritoneal dialysis unit at Pamukkale University Hospital between December 2006 and January 2024 who underwent PD for a minimum of 6 months. Patient files and laboratory results were reviewed retrospectively. Comorbid conditions such as diabetes mellitus, hypertension, cardiovascular disease, BMI, blood pressure records, smoking status, aterosclerotik, cause and duration of CKD, type and duration of PD were analyzed for their effects on survival. Results and Conclusion: Being younger than 65 was associated with better survival(P=0,004)   Female patients had higher survival rates than male patients(P=0,034) Higher age at PD initiation  and at last visit were associated with increased mortality(P=0,004) Smoking exposure was linked to higher mortality(P=0,024) Patients with lower GFR(P=0,001) and higher serum creatinine(P=0,001), albümin(P=0,038), cholesterol(P=0,039), triglyceride(P=0,039), LDL(P=0,039), and PTH(P=0,002) levels at both initial and final visits had better survival. Lower seum HbA1c and serum glucose levels were  associated with improved survival(P=0,023) Higher serum albumin levels were also linked to better  survival outcomes(P=0,038) Tunnel infections negatively affected survival(P=0,049) A lower serum   CAR (CRP/albumin ratio) index was associated with better survival; a higher CAR index indicated worse outcomes(P=0,001) Patients with cardiovascular disease(P=0,02), hypertension (P=0,03) or  diabetes at both initial and final visits had lower survival rates The leading causes of mortality in PD  patients were coronary artery disease and infectious complications