The biopolitics of gender in feminist speculative fiction: The Power
Spekülatif feminizm kurgusunda cinsiyetin biyopolitikası: Güç
- Tez No: 965714
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA SİVRİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: biyopolitika, cinsiyet, feminist spekülatif kurgu, Güç, devlet, kadın, biopolitics, gender, feminist speculative fiction, The Power, state, women
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kadınların tarih boyunca hakları ve yaşamları için verdiği mücadele inkâr edilemez gerçeklerden biridir. Bu mücadele edebiyatla derin anlamlar kazanmış, kadınların sesi için vazgeçilmez bir soluk haline gelmiştir. Feminizm edebiyatında toplumdaki her kadının mücadelesine dokunan yazımlarla karşılaşmak mümkündür ve günümüz dünyasında bu yazımlara spekülatif anlatılar da eklenerek kurgusal ama bir o kadar da gerçekliği sorgulatan spekülatif feminizm kurgusunda yeni anlatılar meydana gelmiştir. Bu anlatıların okuyucuya sürükleyici bir olay örgüsü sunmasından ziyade, çok katmanlı anlamlarla olası gerçeklikleri yansıttığı söylenebilir. Bu bağlamda Naomi Alderman'ın Güç romanı, kadınların biyolojik bir güç edinmesiyle beraber yeni bir devlet kurduğu dünyayı anlatır. Alderman yalnızca kadınların günümüzde hala mustarip olduğu konulara parmak basmaz, aynı zamanda bu süregelen geleneği spekülatif kurgusunda tersine çevirir: artık kadınlar yönetimin başındadır ve erkekler denetlenmektedir. Yeni devletin kurulması kadınların takip ettiği devlet politikasıyla öne çıkar ki; kadınların bedenlerinde yeni kazandıkları biyolojik güç ile yönetimde dini, politik, hayatın her alanında kontrolcü ve denetleyici bir politikayı benimsedikleri göze çarpar; bu da Michel Foucault'un öncüsü olduğu ve birçok düşünürün geliştirdiği biyogüç ve biyopolitika kavramlarını hatırlatır. Nihayetinde cinsiyetin biyopolitikasını incelemek için kaçınılmaz bir zemin sunar. Bu tezin amacı, spekülatif feminizm kurgusunda cinsiyetin biyopolitikasını Naomi Alderman'ın Güç romanıyla incelemektir.
Özet (Çeviri)
Women' struggle for their rights and lives is one of the undeniable facts throughout history. This struggle has gained deep layers with literature, has become essential breath. In feminist literature, it is possible to come across writings that touch the struggles of every woman in society, and in today's world through adding speculative narrations, new narratives have occurred that are fictional but also makes one question the reality in speculative fiction. Rather than offering riveting plot, these narratives could be said that they reflect possible realms with multilayers. In this regard, Naomi Alderman's The Power narrates of a world in which women have acquired biological power and established a new state. Alderman does not merely draw attention to subjects that women are still suffering from but also reverses this continual tradition: from now on women oversee administration and men are controlled. The establishment of the new state features followed by women and it is noticeable that women have adopted a controlling and regulating policy in religion, politics, every field of life in ruling with the biological power they have newly gained in their bodies; and this reminds of the concepts of biopolitics and biopower that pioneered by Michel Foucault and developed by many thinkers. Ultimately, it provides an indispensable basis for examining the biopolitics of gender. Purpose of this thesis is to analyse biopolitics of gender in speculative feminist fiction with Naomi Alderman's The Power (2016).