Bir emperyalizm örneği olarak Rusya-Ukrayna savaşı ve basına yansımaları
The Russia-Ukranie war is example of imperialism and its reflection in the press
- Tez No: 965782
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Imperialism, Colonialism, New-Imperialism, Russia, USA, Ukraine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Türkçe diline köken olarak Fransızcadan impérialisme (İngilizce imperialism“imparatorluk politikası”) kelimesinden geçen emperyalizm; Ülkeleri ve insan topluluklarını siyasi, iktisadi ve kültürel bakımdan tesir ve hakimiyet altına alma faaliyeti; sınır genişletme, yayılma hırsı, sömürgecilik; imparatorluk kurma temayülü olarak tanımlanır. Tarihsel olarak başta İspanya, Portekiz, İngiltere, Fransa, Hollanda başta olmak üzere Batılı devletler Coğrafi keşiflerinde etkisiyle bilhassa hammadde ihtiyacını karşılamak üzere yeni rotalar keşfetti ve burada kendi emperyalist politikalarını uygulamaya koydu. Fransız İhtilali'nin getirdiği milliyetçilik, özgürlük gibi kavramlar mücadeleyi farklı bir noktaya taşıdı ve yeni ideolojilerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Sanayi Devriminin de etkisiyle artan rekabet maddi ve insan kaynağına olan ihtiyacı da arttırdı ve Emperyalizm yeni bir boyut kazandı. 1880'li yıllardan sonra Emperyal mücadeleye yeni giren Belçika, ABD, Almanya ve İtalya'yla birlikte yeniden şekillendi. Özellikle Dünya Savaşlarının ardından Emperyal mücadeleye giren yeni devletlerin de etkisiyle dünya konjonktüründe dengeler değişti. Sovyet Rusya'nın dünya sahnesine çıkmasıyla beraber rekabetin boyutu farklılaştı ve ABD-Sovyet çekişmesi ortaya çıktı. Değişen ekonomik dengeler devletleri farklı politikalara itti. Emperyalizm mücadelesi farklı şekillerde tezahür etti. Devletler birbirleriyle olan Emperyal mücadelelerini doğrudan değil dolaylı olarak farklı tampon ülkeler vasıtasıyla gerçekleştirmeye başladı. Bu minvalde bu tezde bilhassa Rusya'nın Emperyalist gücünden bahsedilecek ve ardından 24 Şubat 2022 Rusya-Ukrayna Savaşı'na giden süreç ve sonrası 24 Şubat 2022- 03 Mart 2022 tarih aralığındaki Türk Yazılı basınına yansıyan haber başlıkları Emperyalizm kavramıyla eşleştirilerek analiz edilecektir. Anahtar Kavramlar: Emperyalizm, Sömürgecilik, Yeni-Emperyalizm, Rusya, ABD, Ukrayna.
Özet (Çeviri)
Imperialism, which comes into the Turkish language from the French word impérialisme (English imperialism“imperial policy”), is defined as the activity of taking countries and human communities under influence and domination in political, economic, and cultural terms; border expansion, expansion ambition, colonialism; the tendency to establish an empire. Historically, Western states, especially Spain, Portugal, England, Franc,e and the Netherlands, discovered new routes to meet the need for raw materials with the effect of geographical discoveries and implemented their Imperialist policies here. Concepts such as nationalism and freedom brought by the French Revolution brought the struggle to a different point and led to the emergence of new ideologies. With the effect of the Industrial Revolution, increasing competition created a need for material and human resources, and Imperialism gained a new dimension. After the 1880s, the Imperial struggle was reshaped with Belgium, the USA, Germany and Italy. Especially after the World Wars, theball balancee the world conjuncture changed with the influence of the new states that entered the Imperial struggle. With the emergence of Soviet Russia on the world stage, the dimension of competition became different and the US-Soviet rivalry emerged. Changing economic balances pushed states to different policies. The struggle for imperialism manifested itself in different ways. States began to carry out their Imperial struggles with each other not directly but indirectly through different buffer countries. In this context, in this thesis, the imperialist power of Russia will be mentioned in particular, and then the process leading to the Russian-Ukrainian War of 24 February 2022 and the news headlines reflected in the Turkish print media between 24 February 2022 and 03 March 2022 will be analanalyzedmatching them with the concept of Imperialism.