Atakum'da (Samsun) kentsel yeşil alanların afet riskleri bakımından değerlendirilmesi
Assessment of urban green areas in Atakum (Samsun) in terms of disaster risks
  1. Tez No: 965803
  2. Yazar: BETÜL ÇAKICI ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, İklim Değişikliği, Doğal Afetler, Çocuk Oyun Alanları, CBS, Geography, Climate Change, Natural Disasters, Children's Playgrounds, GIS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Dünya nüfusunun büyük bir bölümü kentlerde yaşamakta ve bu oranın giderek artacağı öngörülmektedir. Yaşadığımız alanlarda küresel iklim salınımlarının neden olduğu ani ve beklenmedik hava olaylarının olumsuz etkilerini azaltmak ve kentleri bu etkilere dirençli hale getirmek mümkündür. Sel, taşkın, heyelan ve fırtına gibi doğa olayları yağış şekli ve yoğunluğu, toprak özellikleri, bitki örtüsü ve rüzgar yönü/hızı gibi birçok doğal faktör ile tarım alanlarının açılması, şehirleşme gibi beşeri kaynaklı faktörlerin etkisiyle oluşmakta ve yeterince önlem alınmadığında afete dönüşmektedir.. Şehirli nüfusun önemli ihtiyaç alanlarından olan çocuk oyun alanları da afetlerden zarar gören şehirsel mekânlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Karadeniz'in hızlı betonlaşan ilçelerinden birisi olan Atakum, bu hızlı şehirleşme ve hızlı nüfus artışı sonucu meydana gelen doğal afetlerden en fazla etkilenen ilçelerden biri olarak görünmektedir. Şehirli insanın doğayla ilişkisini sürdürdüğü, sosyalleşme mekânı olarak etkin bir rolü olan, psikolojik, sosyolojik ve fizyolojik ihtiyaçları için gerekli çocuk oyun alanlarının Atakum ilçesinde artan meteorolojik kaynaklı afet risklerini belirlemek çalışmamızın amacını oluşturmaktadır. Atakum ilçesinde hâlihazırda oransal olarak yetersiz olan yeşil alan ve parklar son yıllarda artan olumsuz iklim koşullarına bağlı olarak afet riski altındadır. Bu anlamda çalışmamız afetlerin çocuk oyun alanları üzerindeki baskısını ve risklerini ortaya koyacağı için ayrıca önem taşımaktadır Bu doğrultuda çalışmamızda öncelikle Atakum ilçesindeki çocuk oyun alanlarının yer tespiti yapılarak CBS ortamında dağılışları gerçekleştirilmiş ve haritalandırılmıştır. Ardından şehrin taşkın, sel ve heyelan gibi doğal afet risk haritaları oluşturulmuş ve yine CBS ortamında oyun alan haritaları ile eşleştirilmiştir. Bu eşleştirme sonucunda bazı park alanlarında heyelan ve taşkın riski tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A large portion of the world's population lives in cities, and it is anticipated that this rate will increase. It is possible to reduce the negative effects of sudden and unexpected weather events caused by global climate oscillations in the areas we live in and to make cities resistant to these effects. Natural events such as floods, , landslides and storms occur due to many natural factors such as precipitation type and intensity, vegetation and wind direction/speed, as well as human-induced factors such as the opening of agricultural areas and urbanization, and turn into disasters if sufficient precautions are not taken. Children's playgrounds, which are among the important needs of the urban population, also appear as urban spaces damaged by disasters. Atakum, one of the rapidly concreting districts of the Black Sea region, is seen as one of the districts most affected by natural disasters that occur as a result of this rapid urbanization and rapid population growth. The aim of our study is to determine the increasing meteorological disaster risks in Atakum district of children's playgrounds, which are necessary for psychological, sociological and physiological needs and have an active role as a socialization space where urban people maintain their relationship with nature. The green areas in Atakum district, which are currently proportionally insufficient, are under disaster risk due to increasing adverse climate conditions in recent years. In this context, in our study, firstly the children's playgrounds in Atakum district were located and their distribution was realized and mapped in GIS environment. Then, natural disaster risk maps of the city such as flood, inundation and landslide were created and matched with the playground maps in GIS environment. As a result of this matching, landslide and flood risk was determined in some park areas.