Design for preventing vandalism on street furniture
- Tez No: 9659
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PULTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel donanım aracı, Vandalizm, tasarım, ürünsel gerekircilik, street furniture, Vandalism, design, product determinism. Science
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET KENTSEL DONANIM ARAÇLARINI VANDAL1ZMDEN KORUMADA TASARIM FAKTÖRÜ TÜRKOGLU, G. Gamze Yüksek Lisans Tezi, Yapı Bilimleri Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Pultar Yardımcı Tez Yöneticisi: öğr.Gör. Baykan Günay Haziran 1990, 145 sayfa Birincil amacı kimlikli ve yaşanılır kentsel çevreler yaratmak olan kentsel mekan donanımı idarecileri olduğu kadar tasarımcıları da ilgilendiren çok boyutlu bir problemdir. Bunlardan biri olan kentsel donanım elemanlarının vandalizmden etkilenmesi tasarım sürecinde çözülebilecek, bir problemdir. Belirli bir kentsel dış mekandaki olası kullanım ve tahrip tiplerini-saptamak, kullanıcı tiplerini, aktivitelerini, ihtiyaçlarını ve' kamu alanlarının nasıl algılandığını tanımlamak kentsel -v-donanım elemanlarının vandalizmden korunmasında oluşturulacak tasarım stratejilerin özünü oluşturur. Bu elemanların tasarım stratejisi sözkonusu olduğunda farklı durumlarda geçerli olan iki tip görüş savunulabilir. 'Vandalizme karsı' ve * Vandalizmi dışlayan' tasarım diye nitelendirebileceğimiz görüşlerden doğru olanının seçilip uygulanması tasarımcının sosyal sorumluluğu açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bu tez genel anlamda bu iki stratejinin özünü oluşturan 'koruyucu' ve 'savunucu' tedbirleri araştıracak ve kentsel donanım aracı tasarım ölçütlerini ürünsel gerekircilik kavramına bağlı olarak tartışacaktır. Bu konuda daha somut karşılaştırmalar ve tartışmalar yaratabilmek için Sakarya Yaya bölgesinde bir alan çalışması yapılmıştır ve buradaki kentsel donanım araçları üzerindeki fiziksel izler gözlenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN FOR PREVENTING VANDALISM ON STREET FURNITURE TÜRKOGLU, G. Gamze M.Sc in Building Science Supervisor: Inst. Baykan Günay June 1990, 145 pages Furnishing urban outdoors for creating identifiable, livable spaces is a multidimensional problem for designers as vail as administrators. Vandalism on street furniture is one of these problems which should be considered at the design stage. Predeterminatipn of probable use and abuse in a specific environment and analysis on user types, their activities, needs and -111-perception of public properties will help designers for their design strategies for combatting vandalism. The fundamental thing here is, for such design strategies there are two schools of thought; 'designing against' and 'designing out' vandalism. Selecting the most appropriate strategy for a specific unit is highly important from the point of social responsibility of the designer. This thesis in a broader sense, will try to investigate preventive and defensive measures that are the essence of these two strategies and discuss these issues within the 'product determinism' of street furniture in urban outdoors' context. In order to provide more absolute comparisons and discussions on the subject, a case study in the Sakarya Pedestrian Mall has been made where physical traces on street furniture will be observed.