Gümüldür-Ürkmez bölgesinde gübre ve ilaç (pestisit) kullanımı üzerine bir araştırma
A Study about fertilizer and pesticide usage in Gümüldür-Ürkmez region
  1. Tez No: 96590
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. ÜMİT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pestisit, gübre, çevre kirliliği, Pesticide, fertilizer, environmental pollution
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
V ÖZET GÜMÜLDÜR-ÜRKMEZ BÖLGESİNDE GÜBRE VE İLAÇ (PESTİSİT) KULLANIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA GÜLTEKİN, Hüseyin Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Anabilimdalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit ERDEM Kasım 1999, 62 sayfa Bu çalışmada, Gümüldür-Ürkmez Bölgesinde pestisit ve gübre kullanımı ele alınarak çevresel etkileri irdelenmiştir. Çalışmada 50kadar üreticiyle yapılan anketler ve yüz yüze görüşmelerle elde edilen verilerin değerlendirilmesiyle mevcut durum ortaya konulmaya çalışılmıştır. Mandarin üretiminde kullanılması önerilen optimum gübre miktarları bu yönde daha önce yapılmış çalışmalardan tespit edilmiş ve bölgede kullanılan gübre miktarlanyla karşılaştırılarak değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre üreticilerin % 40'ının azotu (N); % 8'i ise fosforu (P2O5) optimum düzeyin üzerinde kullandıkları saptanmıştır. Yine aynı şekilde, pestisit kullanım zamanı ve dozunun da yanlış olduğu ortaya konulmuştur. Bu bağlamda tarımsal üretimi arttırmak için pestisit ve gübre kullanımının daha bilinçli, kontrollü olması ve gereğinden fazlasını tüketmeden, kullanıma gidilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT A STUDY ABOUT FERTILIZER AND PESTICDDE USAGE JN GÜMÜLDÜR-ÜRKMEZ REGION GÜLTEKİN, Hüseyin MSc in Environmental Science Supervisor: Prof. Dr. Ümit ERDEM November 1999, 62 pages The study examined the evironmental effects of agricultural chemicals by evaluating the pesticide and commercial fertilizer usage in Gümüldür-Ürkmez region of İzmir. Data was gathered by face to face meeting nearly with 50 producers. Results obtained were compared with the reference values which were previously recommended fertilizer rates for the region. Related to fertilizer consuption, 40 and 8 % of the growers over used N and P fertilizers compared to that of optimum rate, respectively. Similarly, pesticides were also misused with respect to application time and level. It is concluded that in order to increase agricultural production, agricultural chemicals should be applied in required amounts to avoid excess use.