Multipl Skleroz hastalarında optik koherans tomografi anjiografinin, görsel uyarılmış potansiyel, kinik özellik, özürlülük ve kognisyon ile ilişkisi
The relationship of optical coherence tomography angiography with visual evoked potentials, clinical features, disability, and cognition in Multiple Sclerosis patients
- Tez No: 966028
- Danışmanlar: PROF. FUNDA UYSAL TAN, UZMAN SELDA ÇELİK DÜLGER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, optik nörit, optik koherans tomografi anjiografi, Multiple sclerosis, optic neuritis, optical coherence tomography angiography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Multipl Skleroz (MS), santral sinir sisteminde demiyelinizasyon ve akson kaybına yol açan otoimmün, inflamatuvar ve nörodejeneretif bir hastalıktır. Serebral damarların endotel hücrelerinin disfonksiyonu nedeniyle MS'in“vasküler”bir hastalık olduğu görüşü de kabul görmektedir. MS hastalarında retinal mikrosirkülasyonun bozulduğu ve bunun da mikrovasküler disfonksiyonu yansıttığı öne sürülmüştür. Optik Koherans Tomografi Anjiyografi (OKTA) retinal damar ağını noninvaziv olarak görüntüleyen yeni bir tekniktir. Bu çalışmada MS hastalarında OKTA ile Optik Koherans Tomografi (OKT), Görsel Uyarılmış Potansiyel (VEP) ölçümleri ve kognitif fonksiyonları karşılaştırarak MS patogenezinde mikrovasküler hasarın rolünün daha net anlaşılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kliniğimizde takipli ON geçiren (ON+) 43 hasta, ON geçirmeyen (ON-) 54 hasta ve 43 gönüllüden oluşan toplam 131 katılımcı dahil edildi. Hastalar ON+ ve ON- şeklinde iki gruba ayrıldı ve kontrollerle birlikte tüm katılımcılar üç grupta incelendi. Hastaların demografik ve klinik bilgileriyle VEP, OKT ve OKTA incelemeleri kaydedildi. Veriler hem Grup 1, Grup 2 ve kontrol grubu arasında hem de ON + grupta iki göz arasında karşılaştırıldı. Kognitif değerlendirmede Stroop, Sayı Menzili, Sembol Sayı Modaliteleri ve Sözel Akıcılık Testleri uygulandı. Bu testlerin sonuçları VEP ve OKT incelemeleriyle kıyaslandı. Ayrıca, OKTA ile OKT ve VEP verilerinin korelasyonu incelendi. Bulgular: Grup 1 her iki göz ve Grup 2'nin kontrollere kıyasla P100 latansları uzun, RSLT ve GHK ölçümleri daha düşüktü. Grup 1 ON+ gözlerin OKTA incelemesinde kadranların çoğunda peripapiller damar yoğunlukları Grup 2 ve kontrollere göre daha düşük bulundu. Grup 1 OKTA parametreleri P100 latansı ile negatif koreleydi. Grup 1 ve Grup 2 kognitif test puanları kontrollere göre daha düşük bulundu. Optik nörit sayısı ile de Stroop ve Sözel Akıcılık Testleri arasında anlamlı korelasyon saptandı. Sonuç: Çalışmamızda, MS hastalarında OKTA ile ON'den bağımsız olarak da vasküler hasarı tespit ettik. Bu da retinadaki nörodejeneratif ve mikrovasküler değişikliklerin beyinde süregiden hasarı yansıttığı hipotezimizle uyumludur. MS hastalarında OKTA parametreleri kognitif performans değişikliklerini tam olarak açıklamasa da bilişsel gerileme ve nörodejenerasyonun erken dönemde tespit edilmesine yardımcı olabilir. OKT ve OKTA ölçümlerinin korele olması, OKTA'nın günlük pratikte kullanılabilirliği açısından önemli bir bulgudur.
Özet (Çeviri)
Objective: Multiple sclerosis (MS) is an autoimmune, inflammatory, and neurodegenerative disease that causes demyelination and axonal loss in the central nervous system. The view that MS is a“vascular”disease due to dysfunction of endothelial cells in cerebral vessels is also widely accepted. It has been suggested that retinal microcirculation is impaired in MS patients, reflecting microvascular dysfunction. Optical Coherence Tomography Angiography (OCTA) is a new technique that non-invasively visualizes the retinal vascular network. In this study, we aimed to better understand the role of microvascular damage in the pathogenesis of MS by comparing Optical Coherence Tomography (OCT), Visual Evoked Potentials (VEP) measurements, and cognitive functions in MS patients using OCTA. Materials and Methods: The study included a total of 131 participants, consisting of 43 patients who experienced optic neuritis (ON+), 54 patients who did not experience optic neuritis (ON-), and 43 healthy volunteers. The patients were divided into two groups as ON+ and ON-, and all participants were evaluated in three groups, including the controls. The demographic and clinical data of the patients, as well as OCT, VEP, and OCTA examinations, were recorded. The data were compared both between Group 1, Group 2, and the control group, as well as between the two eyes in the ON+ group. In cognitive evaluation, Stroop, Digit Span, Symbol Digit Modalities, and Verbal Fluency Tests were applied. The results of these tests were compared with VEP and OCT examinations. Additionally, the correlation between OCTA and OCT and VEP data was investigated. Results: The P100 latencies of both eyes in Group 1 and Group 2 were longer compared to the controls, and RSLT and GHK measurements were lower. In the OCTA examination of ON+ eyes in Group 1, the peripapillary vessel densities in most quadrants were found to be lower than in Group 2 and the controls. Group 1 OCTA parameters were negatively correlated with P100 latency. The cognitive test scores of Group 1 and Group 2 were lower compared to the controls. A significant correlation was also found between the number of optic neuritis episodes and the Stroop and Verbal Fluency Tests. Conclusion: In our study, we detected vascular damage in MS patients using OCTA independently of ON. This is consistent with our hypothesis that neurodegenerative and microvascular changes in the retina reflect ongoing damage in the brain. Although OCTA parameters in MS patients do not fully explain cognitive performance changes, they may assist in detecting early cognitive decline and neurodegeneration. The correlation between OCT and OCTA measurements is an important finding regarding the practicality of using OCTA in daily practice.