Çed ile peyzaj planlama ilişkisinin İnciraltı bölgesi örneği üzerinde irdelenmesi
Evaluation of interaction between environment impact assesment and landscape planing in the case of İnciraltı
  1. Tez No: 96607
  2. Yazar: HÜSEYİN DEĞİRMENCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: ÇED Kavramı, Planlama, Alan Kullanımı, İnciraltı Bölgesi, Concept of EIA, Planing Land Use, înciralü Area
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET ÇED İLE PEYZAJ PLANLAMA İLİŞKİSİNİN İNCİRALTI BÖLGESİ ÖRNEĞİ ÜZERİNDE İRDELENMESİ DEĞİRMENCİOĞLU, Hüseyin Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Köseoğlu Kasım 2000, 165 sayfa Son yıllarda, çevre sorunları oluşmadan önlemenin gerekliliği anlaşılmış ve buna bağlı olarak hava, su toprak, flora ve fauna gibi doğal kaynaklarının kullanımı ile ilgili faaliyetlere Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılması ve bu doğrultuda bir planlama getirilmesi yani ÇED'in başarıyla uygulanabilmesi için aynı hedefleri güden bir planlama sisteminin kurulup işletilmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu tezde, kente en yakın ve en büyük açık yeşil alan olan İnciraltı bölgesinde yaşanan arazi spekülasyonları ve alan kullanım kararlarından doğan sorunlar mercek altına alınmıştır. Çalışmanın genel konusunu, ÇED ve planlama arasındaki ilişkilerin incelenerek araştırma alanında yorumlanması oluşturmuştur. Araştırmalar, büyük bir rant baskısı altına bulunan İzmir ilinin İnciraltı ve yakın çevresini kapsayan bölgede yapılmıştır. Çalışma alanında yapılan birkaç yıllık gözlem, inceleme ve değerlendirmeler de araştırmanın yöntemi olarak kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda ÇED-Planlama-Peyzaj Mimarlığı ilişkileri değerlendirilmiş. Araştırma alanında da görüldüğü gibi ÇED'in tek başına yeterli olmayacağı ancak bir planlama kapsamı içinde ele alınması gerekliliği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EVALUATION OF INTERACTION BETWEEN ENVIRONMENT IMPACT ASSESSMENT AND LANDSCAPE PLANING IN THE CASE OF İNCİRALTI, İZMİR DE?ÎRMENCİO?LU, Hüseyin Msc in Landscape Architecture Supervisor : Prof. Dr. Mehmet Köseoğlu November 2000, 165 pages In recent years, the necessity of preventing environmental problems before they occur has been recognised and therefore it has become inevitable to make an“environmental Effect Assessment (EIA)”for the activities using natural sources as air, water, soil, flora and fauna; to establish a planing for this, namely, establishing and managing a planing system for the application of EIA successfully. In this thesis, the speculations over the land and problems resulting from judgements about the land use înciralü, which is the largest green and the nearest to city, have been focused. Investigations have been done in the area including înciralü and surroundings. The observations, examinations and assessments which were made within the area for several years have been used as the method of the investigation. In the end of the study, the EIA-Planing-Landscape Architecture relationship have been evaluated. So can be seen in the working field, it was concluded that EIA alone could not be adequate it should be considered within a concept of planing.