Triticum durum buğdayının kalitesinin belirlenmesinde kullanılan analiz metodları
Used methods for quality determination of Triticum durum wheat
- Tez No: 96617
- Danışmanlar: PROF. DR. S. SEZGİN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tr.durum, makarna, reoloji, alveograf, miksograf, farinograf, konsistograf, Tr.durum, macaroni, rheology, alveograph, mixograph, farinograph, consistograph
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
IV ÖZET TRİTİCUM DURUM BUĞDAYININ KALİTESİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILAN ANALİZ METODLARI ÇAĞLIYAN, Bedriye İpek Yüksek Lisans Tezi,Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. S. Sezgin ÜNAL Ağustos 2000, 102 sayfa Bu çalışmada, Türkiyede üretilen bazı makarnalık buğday çeşitlerinin ve bunlardan elde edilen irmiklerin kalitesinin mevcut ve yeni analiz metodlan kullanılarak belirlenmesi hedeflenmiştir. Materyal olarak Tarımsal Araştırma Enstitüleri' nden alınmış 8 adet makarnalık buğday ve ayrıca makarna fabrikasından alınmış bir adet makarnalık irmik örneği kullanılmıştır. Buhler MLU 202 irmik değirmeninde öğütülerek elde edilen buğday irmiklerinin ve sanayiden alınan irmik örneğinin, kimyasal ve teknolojik özellikleri belirlenmiş; daha önce Türkiye'de irmik için denenmemiş konsistograf, miksograf gibi bazı analiz metodlan irdelenmiş ve diğer kalite özellikleriyle aralarındaki ilişkiler araştırılmıştır. Üretilen spagettilerde; suya geçen madde ve toplam organik madde miktarları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USED METHODS FOR QUALITY DETERMINATION OF TRITICUM DURUM WHEAT ÇA?LIYAN, Bedriye İpek Master Thesis, Food Engineering Department Supervisor: Prof.Dr.S. Sezgin ÜNAL August 2000,102 pages The purpose of this study was to determine the quality of some durum wheat types and semolinas obtained from them produced in Turkey by already known and new methods. As a material were used 8 durum wheat samples supplied from Agricutural Research Institutes and one sample of semolina from a pasta factory. In samples of semolina grinded in Buhler MLU 202 Semolina Mill and those obtained from industry were determined some chemical and technological characteristics. In addition of these some methods as consistograph, mixograph which were no used before for semolina determination were successfully used and were evaluated for possible correlation with other quality criteria. In spaghetti some analyses as total organic matter and matters passes to water were determined