Rat pankreasında 4-nonilfenol toksikasyonuna karşı gallik asit ve likopenin koruyucu etkisinin araştırılması
Investigation of the protective effects of gallic acid and lycopene against 4-nonylphenol toxicity in rat pancreas
- Tez No: 966226
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞADİYE KUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: 4-Nonilfenol, Gallik Asit, Likopen, Pankreas, Rat, 4-Nonylphenol, Gallic Acid, Lycopene, Pancreas, Rat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
RAT PANKREASINDA 4-NONİLFENOL TOKSİKASYONUNA KARŞI GALLİK ASİT VE LİKOPENİN KORUYUCU ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Menderes S. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Histoloji-Embriyoloji Yüksek Lisans Programı (Veteriner), Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2025. Amaç: Bu çalışmada 4-nonilfenol (4-NF), verilmiş ratlarda gallik asit (GA) ve likopenin (L), pankreastaki koruyucu etkisinin olup olmadığının histolojik olarak araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında 36 adet Sprague dawley rat kullanıldı. Deneme; kontrol grubu, 4-NF grubu, GA grubu, likopen grubu, GA + 4-NF grubu ve L + 4-NF grubu (n=6) olmak üzere altı grup halinde yürütüldü. 28 gün sonunda ratların pankreasları alınarak rutin doku takibinden sonra parafinde bloklandı. Proje kapsamında; her bir gruptan 100 µm ara ile 6 µm'lik seri kesitler alınarak, genel histolojik inceleme için Hematoksilen-Eozin (HE), Periyodik-asit Schiff (PAS), Triple boyama yöntemleri uygulandı. Pankreasın endokrin bölümünde bulunan hücrelerin apoptotik hücre yoğunluğunu, adacık sayısını, adacık çapını ve alanını hesaplamak için streptavidin-biyotin-perokidaz boyama yöntemi uygulandı. Elde edilen veriler Kruskal Wallis testine tabi tutularak gerekli istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Triple, PAS ve HE boyama yöntemleri kullanılarak boyanan kesitlerde, kontrol, GA ve likopen gruplarının benzer histomorfolojik görünüme sahip olduğu, dokunun olması gerektiği gibi normal bir görünümde olduğu, 4-NF grubundaki kesitlerde hücresel dejenerasyonların olduğu, L + 4-NF ve GA + 4-NF gruplarındaki kesitlerde hücresel dejenerasyonların azaldığı tespit edildi. Streptavidin-biyotin-peroksidaz boyama yönteminden elde ettiğimiz bulgularda da, 4-NF grubunda apoptozisin arttığı, adacıkların sayısının azaldığı ve boyutlarının küçüldüğü görüldü. Yapılan istatistiksel analizde de bu verilerimiz doğrulandı. Sonuç: Bu çalışma ile 4-NF'nin pankreas dokusuna zarar verdiği, buna karşın GA ve likopenin koruyucu etki göstererek bu zararı azaltmaya çalıştığı sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE PROTECTIVE EFFECTS OF GALLIC ACID AND LYCOPENE AGAINST 4-NONYLPHENOL TOXICITY IN RAT PANCREAS Menderes S. Aydın Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences, Master's Program in Histology and Embryology (Veterinary), Master's Thesis, Aydın, 2025. Objective: This study aimed to histologically investigate whether gallic acid (GA) and lycopene (L) have a protective effect on the pancreas of rats exposed to 4-nonylphenol (4-NF). Materials and Methods: A total of 36 Sprague Dawley rats were used. The study was conducted in six groups: control, 4-NF, GA, lycopene, GA + 4-NF, and L + 4-NF (n=6 per group). The experiment lasted for 28 days. At the end of the experimental period, pancreatic tissues were collected, fixed routinely, and embedded in paraffin. Serial sections of 6 µm thickness were taken at 100 µm intervals and stained with Hematoxylin-Eosin (HE), Periodic Acid-Schiff (PAS), and Triple staining for general histological evaluation. Streptavidin-biotin-peroxidase staining method was applied to calculate the apoptotic cell density, islet number, islet diameter and area of the cells in the endocrine compartment of the pancreas. Data were statistically analyzed using the Kruskal-Wallis test. Results: In sections stained with Triple, PAS, and HE, the control, GA, and lycopene groups displayed similar and normal histomorphological features, while prominent cellular degeneration was observed in the 4-NF group. Reduced degeneration was noted in the GA + 4-NF and L + 4-NF groups. Immunohistochemical analysis revealed increased apoptosis, decreased islet number, and smaller islet sizes in the 4-NF group. These findings were confirmed statistically. Conclusion: This study concluded that 4-NF causes damage to pancreatic tissue, and both GA and lycopene exert protective effects by mitigating this damage.