Derneklerin bulundukları bölgelere kültürel sanatsal ve eğitsel katkılarının incelenmesi: Marmaris Kültür ve Sanat Derneği örneği
Examining the cultural artistic and educational contributions of associations to their regions: Marmaris Culture and Art Association
  1. Tez No: 966375
  2. Yazar: BESTE GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİR GÜLAHMEDOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Dernek, kültür, sanat, eğitim, association, culture, art, education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırma, Marmaris Kültür ve Sanat Derneği'nin (MAKSAD) kültürel, sanatsal ve eğitsel alanlarda bulunduğu bölgeye sağladığı katkıları incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel hedefi, dernek bünyesinde yürütülen etkinliklerin (konserler, sergiler, tiyatro gösterimleri, festivaller vb.) Marmaris'in kültürel yaşamına, sanatsal gelişimine ve eğitsel süreçlerine katkılarını yönetici ve katılımcı görüşleri doğrultusunda değerlendirmektir. Ayrıca araştırma kapsamında derneğin yerel kültürel mirasın korunması, sanatın sürdürülebilirliği ve toplumsal belleğin inşası gibi işlevlerine yaptığı katkılar analiz edilmiştir. Araştırma nitel çerçevede durum çalışması modelinde desenlenmiştir. Araştırma verileri araştırmacı tarafından oluşturulan görüşme formları aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz yönteminden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda, MAKSAD'ın yerel halkın kültürel farkındalığını artırmada, sanatsal etkinliklere katılımı teşvik etmede ve eğitsel faaliyetler yoluyla toplumun kültürel düzeyine katkı sunmada önemli bir rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda araştırma, Marmaris'in sahip olduğu kültürel ve sanatsal potansiyelin açığa çıkarılmasına katkı sağlarken, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının yerel kalkınma sürecindeki önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the contributions of the Marmaris Culture and Arts Association (MAKSAD) to the local community in cultural, artistic, and educational fields. The primary objective is to evaluate the effects of the events organized by the association (such as concerts, exhibitions, theater performances, festivals, etc.) on Marmaris's cultural life, artistic development, and educational processes, based on the perspectives of managers and participants. Additionally, the study analyzes the association's role in preserving local cultural heritage, sustaining the arts, and constructing collective memory. Based on a qualitative research method, semi-structured interviews were used as the data collection tool. According to the obtained data, MAKSAD plays a significant role in raising cultural awareness among the local population, encouraging participation in artistic activities, and contributing to the community's cultural level through educational initiatives. In this context, the research not only helps reveal the cultural and artistic potential of Marmaris but also highlights the importance of non-governmental organizations in the local development process.