Babalara verilen tamamlayıcı beslenme eğitiminin baba bebek ilişkisi ve bebeğin beslenme davranışı üzerine etkisi
The impact of complementary feeding education given to fathers on father-infant relationship and infant feeding behavior
  1. Tez No: 966467
  2. Yazar: MERVE YAYLA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖYKÜ ÖZBÖRÜ AŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nutrition and Dietetics, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tamamlayıcı Beslenme, Baba-Bebek Bağlanması, Ebeveyn Özgüveni, Complementary Feeding, Father-Infant Attachment, Parental self-confidence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ana-Çocuk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tamamlayıcı beslenmeye uygun zamanda ve uygun şekilde başlanması bebeğin optimum büyüme ve gelişmesi için hayati önem taşımaktadır. Tamamlayıcı beslenme her iki ebeveynin de bilgi düzeyinden etkilenebilirken bu konuda yalnızca annelere eğitim verilip bunun sonucunun değerlendirildiği çalışmalar yapılmıştır. Bu tez çalışması babalara verilen tamamlayıcı beslenme eğitiminin baba bebek bağlanmasına ve bebeğin beslenme davranışına etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Altıncı ay izlemi muayenesinde araştırmaya katılmayı kabul eden ebeveynlere sosyo-demografik bilgiler anketi, Karitane Ebeveyn Kendine Güven Ölçeği (KEKGÖ), Davranışsal Pediatrik Beslenme Değerlendirme Ölçeği (DPBDÖ), Yaygın Anksiyete Bozukluğu-7 (YAB-7) ve Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği (EPDS), babalara ayrıca Baba-Bebek Bağlanma Ölçeği (BBBÖ) uygulandı. Bir grupta anne ve babalara, diğer grupta ise sadece annelere tamamlayıcı beslenme eğitimi uygulandıktan sonra bebeklerin postnatal 9. ay çocuk sağlığı izlem muayenesi sırasında ölçekler yeniden değerlendirildi. Hem çalışma hem kontrol grubundaki annelerin DPBDÖ puan ve alt boyut puanlarında daha iyi beslenme davranışını yansıtan anlamlı azalma olduğu görüldü. Gruplar arasında eğitim sonrası DPBDÖ toplam ve alt boyut puanları açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Annelerle birlikte eğitim alan babaların eğitim sonrası DPBDÖ sonuçları değerlendirildiğinde annelerle benzer şekilde cevapladığı saptandı. Annelerle beraber babaların tamamlayıcı beslenme eğitimi alması ile baba bebek bağlanma düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Çalışmamızda tamamlayıcı beslenme eğitiminin bebek davranışları üzerine olumlu etkili olduğu saptanmıştır. Tamamlayıcı beslenme eğitiminin baba bebek bağlanması üzerine etkisinin değerlendirilmesi için örneklem sayısının artırıldığı ve babanın bebek bakımına katılımının da değerlendirildiği boylamsal çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Initiation of complementary feeding at the right time and in the right way is vital for the baby's optimum growth and development. While complementary feeding may be influced by the knowledge level of both parents, studies have been conducted where only mothers were educated on the subject and the outcomes were evaluated. This thesis aimed to examine the effects of complementary feeding education provided to fathers on father infant attachment and the baby's feeding behavior. At the sixth month follow-up examination, parents who agreed to participate in the study were administered a sociodemographic information questionnaire, the Karitane Parent Self-Esteem Scale (PSES), the Behavioral Pediatric Feeding Assessment Scale (BPEFS), Generalized Anxiety Disorder-7 (GAD-7), and the Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS), and fathers were also administered the Father-Infant Attachment Scale (FBA). Complementary feeding education was applied to mothers and fathers in one group and only to mothers in the other group, and the scales were reassessed during the ninth-month postnatal child health follow-up examination. Significant decreases in the BPFAS scores and subscale scores reflecting better feeding behaviors were observed in mothers of both the study and control groups. No significant difference was found between the groups in terms of BPFAS total and subscale scores after the education. When the post-education BPFAS results were evaluated, fathers who received education responded similarly to the mothers. No significant relationship was found between the complementary feeding education received by fathers along with mothers and the level of father-infant attachment. Our study found that complementary feeding education had a positive effect on infant behavior. Longitudinal studies with larger sample sizes and paternal involvement in infant care should be conducted to assess the impact of complementary feeding education on father-infant bonding.