Hermann Hesse'nin Bozkırkurdu ve Oğuz Atay'ın Tehlikeli Oyunlar adlı romanlarında Jung psikolojisinin izleri
Traces of jungian psychology in Hermann Hesse's novels Steppe Wolf and Oguz Atay's Dangerous Games
  1. Tez No: 966542
  2. Yazar: EBRU UYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MELDA ÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Birey, Oğuz Atay, Hermann Hesse, Analitik Psikoloji, benlik, Individual, Oğuz Atay, Hermann Hesse, Analytical Psychology, self
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Oğuz Atay'ın Tehlikeli Oyunlar ve Hermann Hesse'nin Bozkırkurdu adlı eserlerinin incelendiği bu çalışmada, edebiyat ile psikolojiyi buluşturmak ve yeni sonuçlar çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışmanın temelini oluşturan edebi romanlar, modern çağ insanının yaşadığı ruhsal krizleri gözler önüne sermektedir. Carl Gustav Jung'un öncüsü olduğu Analitik Psikoloji, kendini aramakta olan çağ insanının sahip olduğu karmaşık ruhsal yapının izdüşümleriyle doludur. Jung'a göre sınırsız ve karmaşık bir ruhsal yapıya sahip çağ insanının bireyleşme süreci, hayat boyu peşinden gideceği ve her fırsatta yeni bir boyutuyla tanışacağı bir uğraştır. Psikolojinin amaçlarından biri de insanı ruh ve beden birliği içerisinde ele almaktır. Bu açıdan araştırmada yer verilen edebiyat ile psikoloji alanları, ruhsal yapısında bozulmalar yaşayan bireyi ve onun bireyleşme yolculuğunu koyma noktasında bir araya gelmektedir. Tıpkı edebi eserlerde görülen kahramanların serüvenleri gibi Analitik Psikolojinin ortaya koymayı amaçladığı bireyleşme kavramı da bir bireyin kendini bulma yolculuğunu gözler önüne sermektedir. Bu çerçevede Hermann Hesse'nin Bozkırkurdu ile Oğuz Atay'ın Tehlikeli Oyunlar adlı romanları Jung psikolojisinin verileri ışığında değerlendirilmiş ve karşılaştırılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Jung'un Analitik Psikoloji ekolü ile ortaya koyduğu görüşler üzerinden gidilecek çalışmanın kuram bölümüne geçmeden önce, giriş bölümünde edebiyat ve psikolojinin bu çalışma açısından birlikteliğini anlatılmıştır. Birinci bölümde, Carl Gustav Jung ve psikolojisi kuramsal bir çerçeve oluşturmak üzere ana unsurlarıyla özetlenmiştir. İkinci bölümde Hermann Hesse ve Bozkırkurdu romanı mercek altına alınmış, üçüncü bölümde ise Oğuz Atay ve Tehlikeli Oyunlar adlı romanına yoğunlaşılmıştır. Nihayet dördüncü bölümde iki eser, Jung psikolojisi ışığında karşılaştırılmış ve bir sonuç elde edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which examines Oğuz Atay's Dangerous Games and Hermann Hesse's Steppenwolf, aims to bring literature and psychology together and draw new conclusions. The literary novels that form the basis of the study reveal the spiritual crises experienced by modern people. Analytical Psychology, pioneered by Carl Gustav Jung, is full of reflections of the complex spiritual structure of modern people who are searching for themselves. According to Jung, the individualization process of modern people with an unlimited and complex spiritual structure is an endeavor that they will pursue throughout their lives and encounter a new dimension at every opportunity. One of the aims of psychology is to consider people within the unity of soul and body. In this respect, the fields of literature and psychology included in the study come together at the point of presenting the individual who is experiencing deterioration in his spiritual structure and his journey of individualization. Just like the adventures of heroes seen in literary works, the concept of individualization that Analytical Psychology aims to reveal also reveals the journey of a hero to find himself. Within this framework, Hermann Hesse's Steppenwolf and Oğuz Atay's novels titled Dangerous Games were evaluated and compared in the light of Jungian psychology. The study consists of four sections. Before moving on to the theoretical section of the study, which will be based on Jung's views put forward by the Analytical Psychology school, the togetherness of literature and psychology in terms of this study is explained in the introduction section. In the first section, Carl Gustav Jung and his psychology are summarized with their main elements in order to create a theoretical framework. In the second section, Hermann Hesse and the novel Steppenwolf are examined, and in the third section, Oğuz Atay and the novel Dangerous Games are focused on. Finally, in the fourth section, the two works are compared in the light of Jungian psychology and a conclusion is tried to be reached.