Açık kalp cerrahisinde anestezi derinliğinin takibinde PSI ve BIS değerlerinin ve etkileyen faktörlerin karşılaştırılması
Comparison of PSI and BIS values and their affecting factors in monitoring depth of anesthesia during open heart surgery
- Tez No: 966541
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY ÇARDAKÖZÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi derinliği monitörizasyonu, BIS (Bispektral İndeks), PSI (Hasta Durum İndeksi), Açık kalp cerrahisi, Hipotermi, Kardiyopulmoner baypas (KPB), EEG monitörizasyonu, İntraoperatif farkındalık, Anesthesia depth monitoring, BIS (Bispectral Index), PSI (Patient State Index), Open-heart surgery, Hypothermia, Cardiopulmonary bypass (CPB), EEG monitoring, Intraoperative awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada, açık kalp cerrahisi sırasında anestezi derinliğini izlemek amacıyla kullanılan iki EEG tabanlı monitörizasyon yöntemi olan BIS ve PSI değerlerinin korelasyonunu incelemek ve bu indeksleri etkileyen faktörleri karşılaştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde elektif açık kalp cerrahisi geçiren 50 hastada prospektif, gözlemsel ve kesitsel olarak gerçekleştirildi. Dört hasta intraoperatif ve postoperatif nedenlerden dolayı çalışma dışı bırakıldı. Çalışmayı tamamlayan 46 hastanın verileri analiz edildi. Her hastaya eş zamanlı olarak BIS ve PSI sensörleri yerleştirildi ve veriler cerrahi süresince belirlenen zamanlarda kaydedildi. Postoperatif farkındalık değerlendirmesi, postoperatif 2.günde modifiye Brice sorgulaması ile yapıldı. Bulgular: BIS ve PSI değerleri arasında cerrahi boyunca pozitif korelasyon saptandı. Her iki indeksin de vücut sıcaklığındaki değişim ile benzer yüzdesel değişim gösterdiği belirlendi. Ancak anemi/hemodilüsyon, hipotansiyon, hipoglisemi ve arteriyel kan gazında görülen yüzdesel değişikliklerle, BIS ve PSI değerlerinde görülen yüzdesel değişiklikler benzer değildi. SEF değerlerinin BIS ve PSI ile benzer yüzdesel değişiklikler gösterdiği gözlendi. Hiçbir hastada intraoperatif farkındalık tespit edilmedi. Sonuç: Açık kalp cerrahisinde, anestezi derinliğinin izlenmesinde PSI, BIS'e alternatif olarak kullanılabilir. Hem BIS hem de PSI, açık kalp cerrahisi sırasında anestezi derinliğini değerlendirmede güvenilir yöntemlerdir. Daha doğru bir monitörizasyon için BIS ve PSI değerleri SEF ile birlikte yorumlanmalıdır. Bununla birlikte, BIS ve PSI ölçümlerinin serebral perfüzyonu bozabilecek fizyolojik parametrelerden etkilenebileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the correlation between BIS and PSI values, two EEG-based monitoring methods used to assess the depth of anesthesia during open-heart surgery, and to compare the physiological factors affecting these indices. Methods: The study was conducted prospectively, observationally, and cross-sectionally on 50 patients undergoing elective open-heart surgery at Kocaeli University Faculty of Medicine Hospital. Four patients were excluded from the study due to intraoperative and postoperative reasons. The data of the remaining 46 patients who completed the study were analyzed. BIS and PSI sensors were simultaneously placed on each patient, and data were recorded at predefined time points throughout the surgery. Postoperative awareness was assessed on the second postoperative day using the modified Brice questionnaire. Results: A positive correlation was observed between BIS and PSI values throughout the surgery. Both indices showed similar percentage changes in response to changes in body temperature. However, percentage changes in BIS and PSI values were not similar to those observed in anemia/hemodilution, hypotension, hypoglycemia, or arterial blood gas parameters. SEF values demonstrated similar percentage changes to BIS and PSI. No cases of intraoperative awareness were detected. Conclusion: In open-heart surgery, PSI can serve as an alternative to BIS for monitoring the depth of anesthesia. Both BIS and PSI are reliable modalities for assessing anesthetic depth during open-heart procedures. For more accurate monitoring, BIS and PSI values should be interpreted in conjunction with SEF. Nonetheless, it should be recognized that BIS and PSI readings may be influenced by physiological parameters that compromise cerebral perfusion.