İki fazlı reaktif baskıların optimizasyonu, mikrodalga fırın + buhar kombinasyonu ile fiksajı
The Optimisation of two-phase reactive prints, the fixation with the combination of microwave oven and steam
  1. Tez No: 96655
  2. Yazar: ARZU ÖZERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK TARAKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil baskıcılığı, reaktif boyarmaddeler, fiksaj, mikrodalga ısıtması
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET İKİ FAZLI REAKTİF BASKILARIN OPTİMİZASYONU, MİKRODALGA FIRIN VE BUHAR KOMBİNASYONU İLE FİKSAJI ÖZERDEM, Arzu Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Işık TARAKÇIOĞLU Ağustos,2000 Bütün endüstri dallarında geçerli olduğu gibi tekstil endüstrisinde de kullanılan kimyasalların, tüketilen suyun ve enerjinin oluşturduğu atıklar çevre kirliliğinin artmasında büyük bir rol oynamaktadır. Ayrıca maliyetlerin yükselmesinden dolayı kimyasallarm ve enerjinin tüketilmesinde tasarruf yapılması zorunluluk haline gelmektedir. Bu çalışmada iki fazlı reaktif baskıların fifcsajında uygulanacak buhar ve mikrodalga kombinasyonu ile zaman tasarrufu sağlanabilmesinin yanında fiksaj derecesinin iyileştirilmesi olasılığı araştırılmıştır. Mevcut sistemle iki fazlı baskılardan alman sonuçlar yeterli olmamıştır. Tek fazlı baskı yöntemine göre yapılan denemeler sonucunda baskı sonrasında kurutma yapmadan mikrodalga enerjisi ile fiksaj yapılabileceği görülmüştür. Bu yöntemle turkuaz dışındaki diğer renklerle alınan sonuçlar, klasik fiksaj yöntemlerine göre oldukça iyi çıkmıştır. Turkuazda ise numuneye dört dakika boyunca mikrodalgamn yanında buhar verilmesi sonuçlan iyileştirmiş, ama sistemin yetersizliğinden düzgün baskılar elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE OPTIMISATION OF TWO-PHASE REACTIVE PRINTS, THE FIXATION WITH THE COMBINATION OF MICROWAVE OVEN AND STEAM ÖZERDEM, Arzu MSc in Textile Eng. Supervisor: Prof. Dr. Işık TARAKÇIO?LU August,2000 Like other industries, the waste which are formed by the consumption of chemicals, water and energy in textile industry, play an important role on the increase of environment pollution. Because of the increased costs, saving must be done when using chemicals and energy. In this research, besides the saving time in two-phased reactive prints which are fixed by microwave and steam combination, the possibility of improvement of fixing dye is also investigated. Although the system, which is applied in research, gives insufficient results in two-phase prints, it has been found out that in one-phase printings, the dyestuff can be fixed to the wet printed fabric by microwave energy. In this method, the dyes except turquoise, give better results than the classical fixation methods. With turquoise dye, the results are better in microwave + steaming combination in four minutes but because of the insufficiency of the system, leveled prints are not resulted. Keywords : Textile printing, reactive dyestuffs, fixation, microwave heating