İlkokul dönemindeki çocukların çocuk oyun alanlarına olan ilgileri
Primary school period's children's interest for playgrounds
  1. Tez No: 96656
  2. Yazar: HAYRİYE ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KÖSEOĞULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, Çocuk Oyun Alanları, Oyun Psikolojisi, Paramatik Olan, Play, Playgraunds for children, Pschology of for children, Parimatrik examination
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET İLKOKUL DÖNEMİNDEKİ ÇOCUKLARIN ÇOCUK OYUN ALANLARINA OLAN İLGİLERİ ' ÖZGÜR, HAYRİYE ? ' Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Köseoğlu Ekim 2000, 105 sayfa Bu araştırmanını amacı İzmirde'ki çocuk oyun alanlarının içerik, güvenlik ve amaç açısından incelenmesi. İncelenen oyun alanlarda oynayan çocukların bu çocuk oyun alanlarla ilgili görüşlerinin alınmasıdır İzmir ilinin içersindeki tüm çocuk oyun alanları, araştırmanın örneklemini ise Bornova, Karşıyaka, Gaziemir, Konak ilçelerinde bulunan belediyelere ait oyun alanları oluşturmaktadır. Toplam 25 oyun alanı Kurskol Valis (Parimatrik olmayan ) ve Tek yönlü Varyans (Parimatrik alan) arazileri yoluyla incelenmiştir. Bu araştırmalar sonucunda planlamalarda kentlerin bütünlüğünde yer alan mekanları ortadan kaldırdığı günümüz şehir dokusunun yeni yapısal dengeleri içinde de oyuna yönelik mekan sorunlarının çözülmediği saptanan somut olgudur. Bu araştırmada, çocuğun yaşadığı ortamı onun açısından yaşamaya değer kılmak için yeni öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRIMARY SCHOOL PERIOD'S CHILDREN'S INTEREST FOR PLAYGRAOUNDS ÖZGÜR, HAYRİYE Msc in Landscape Architecture Supervisor : Prof. Dr. Mehmet Köseoğlu October 2000, 105 pages The aim of this study is to examine children's play ground about their security, structure, aim and take children's idea about these play ground. All children's play ground in İzmir, as for play ground which is in frontier of Bornova, Karşıyaka, Konak, Gazi emir Municipdity, are the model of this research. 25 play ground are researched by nonparimatik and one Relation variance (Parimatrik) examination. At the end of this study, we obtain a confirmed positive results: In traditional planning play ground in cities removed, but n city's new structural harmony problems about play ground haven't solved yet.