İzmir (Güzelyalı) meteoroloji istasyonunda meydana gelen donlar ve tekerrür analizleri
Freezing dates with their repetition analysis in İzmir (Güzelyalı) meteorological station
- Tez No: 96662
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Don, Radyasyon, Adveksiyon, Frost, radiation, advection
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET İZMİR(GÜZELYALI) METEOROLOJİ İSTASYONUNDA MEYDANA GELEN DONLAR VE TEKERRÜR ANALİZLERİ Yüksek Lisans Tezi,Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa ÖZGÜREL Ekim 2000, 71 sayfa Bu çalışmada Ege Bölgesinde önemli bir yeri olan İzmir (Güzelyalı) Meteoroloji İstasyonuna ait veriler kullanılmış olup, 1939- 1997 yılları arasında oluşan donlu günler ayrıntılı olarak incelenmiş ve bunun sonucunda oluşan donların sayılan, devam süreleri (saati) ve donlu günlerin en erken ve en son bulma tarihleri ile donlu günlerin olasılıkları üzerinde çeşitli bulgular elde edilmiştir. Günlük olarak kaydedilen minimum hava sıcaklığı değerleri, günlük ortalama bulutluluk ve rüzgâr değerleri kullanılarak, donlu günlerle ilgili gerekli analizler yapılmış ve donlu gün olasılıkları istatistiksel yöntemlerle saptanmıştır. İzmir (Güzelyalı)'de özellikle radyasyon donlarının etkinliği belirlenmiş, donla ilgili kritik periyotların dağılımlarının bilinmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT FREEZING DATES WITH THEIR REPETITION ANALYSIS IN IZMIR (GUZELYALI) METEOROLOGICAL STATION EKER, Lütfi MSc. in Agriculture Eng. Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ÖZGÜREL October 2000, 71 Pages The data of İzmir (Güzelyah) Meteorological Station that has an important place in Aegean Region are used in this study. The freezing dates between 1939-1997 are examined in details and the number of freezing dates with their periods and the first fall frost and latest spring frost and their probabilities are found. The analysis of freezing dates are made by using minimum temperature recorded daily, the average amount of and probability of freezing dates are fixed in statistical ways. In Izmir especially the effectiveness of the radiation frost are determined so that the critic periods of frost are found.