Yaygın anksiyete bozukluğu olgularında belirti dağılımı ve başa çıkma tutumları arasındaki ilişki
The relationship between symptom distribution and coping attitudes in cases of generalized anxiety disorder
- Tez No: 966748
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Yaygın Anksiyete Bozukluğu, belirti tarama ölçeği, komorbidite, stresle başa çıkma, etkili başa çıkma, etkisiz başa çıkma, Generalized Anxiety Disorder, symptom screening scale, comorbidity, coping strategies, effective coping, ineffective coping
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB) olan bireylerin stresle başa çıkma süreçlerinde aktif başa çıkma stratejilerini kullanmakta güçlük yaşadıkları bilinmektedir. Bu bireylerde eşlik eden psikiyatrik hastalık tanıları ya da belirtileri, stresle başa çıkma becerilerini daha da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, YAB tanısı almış bireylerde eş tanılı ruhsal hastalık belirtilerini değerlendirmek ve bu belirtilerin stresle başa çıkma stratejileri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, YAB olgularında stresle başa çıkma davranışlarına özgü özelliklerin ve bu bireylerin davranışsal ve psikolojik dinamiklerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği'ne ayaktan başvuran, dahil edilme kriterlerini karşılayan, 18-65 yaş arası, DSM-5 bozuklukları için yapılandırılmış klinik görüşme (SCID-5-CV) uygulanarak tanı konulan 135 yaygın anksiyete bozukluğu hastası ve 71 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen katılımcılara görüşme sırasında sosyodemografik veri formu doldurtulmuştur. Hastalığın şiddetini ve klinik özelliklerini tespit etmek amacıyla hastalara Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği (HAMA), hastaların ek psikiyatrik belirtilerini taramak amacıyla Psikolojik Belirti Tarama Testi (SCL-90-R), stresle etkili veya etkisiz başa çıkma becerilerini taramak amacıyla ise Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ) uygulanmıştır. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB) olgularının hastalık tanısı aldığı dönemde ve öncesinde stresle başa çıkma yolaklarında aktif başa çıkma stratejilere başvuramadığı görülmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğunda psikiyatrik komorbiditelerin de sık izlenmesi sebebiyle kişinin stres tepkisi oluşturabilecek durumları değerlendirme kapasitesini kısıtlamaktadır. Bu durum hastalık şiddeti, kişinin sosyodemografik özellikleri, diğer ek ruhsal ve bedensel rahatsızlıkları ile değişmekte ve birbirleri ile bağlantıları hastalığı sürdürücü kılmakta ve kişiyi günlük yaşantısında stresle karşılaşma sonucunda yetersiz kılmaktadır. Sonuçlar: Yaygın anksiyete bozukluğu hastaları, çoğunlukla ek ve eş tanılara sahip olup, bu tanılar sebebiyle stresi yönetme ve stresle başa çıkma üzerine yetersizliklerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Ek belirtilerin spektrumu, şiddeti ve bulunma sayısı ile değişkenlik göstermekle birlikte; YAB hastalarının, sağlıklı kontrol grubuna kıyasla, özellikle ek psikiyatrik belirti varlığında artan bir şekilde stresle etkisiz başa çıkma davranışı sergilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The present study aims to assess comorbid psychiatric symptoms in individuals diagnosed with Generalized Anxiety Disorder (GAD) and to examine how these symptoms influence their coping strategies in response to stress. It is well-established that individuals with GAD have difficulties in employing active coping mechanisms, and the presence of additional psychiatric conditions may further compromise their ability to manage stress effectively. This research seeks to contribute to a deeper understanding of stress-related coping characteristics and the behavioral and psychological dynamics specific to individuals with GAD. Methods: A total of 135 patients diagnosed with generalized anxiety disorder, who presented on an outpatient basis to the Psychiatry Clinic of Gülhane Training and Research Hospital and met the inclusion criteria, and 71 healthy volunteers aged between 18 and 65 were included in the study. Diagnoses were made using the Structured Clinical Interview for DSM-5 Disorders (SCID-5-CV). During the interview, participants were asked to complete a sociodemographic data form. To determine the severity and clinical characteristics of the disorder, the Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A) was administered to the patients. The Symptom Checklist-90-Revised (SCL-90-R) was used to screen for additional psychiatric symptoms, and the Coping Styles with Stress Scale (CSSS) was administered to assess effective or ineffective coping skills. The data obtained were analyzed using appropriate statistical methods. Results: In our study, it was observed that individuals with Generalized Anxiety Disorder (GAD) were unable to employ active coping strategies both during the period when the diagnosis was made and beforehand. Due to the high prevalence of psychiatric comorbidities in GAD, the individual's capacity to evaluate situations that may trigger stress responses is often impaired. This condition varies depending on the severity of the disorder, the individual's sociodemographic characteristics, and the presence of other psychological and physical illnesses. These factors are interconnected in a way that perpetuates the disorder and leads to an inadequate response when the individual encounters stress in daily life. Conclusion: Patients with Generalized Anxiety Disorder (GAD) often present with additional comorbid diagnoses, which contribute to difficulties in managing and coping with stress. Although the spectrum, severity, and number of these additional symptoms may vary, it has been observed that individuals with GAD, particularly in the presence of comorbid psychiatric symptoms, tend to exhibit increasingly ineffective stress coping behaviors compared to healthy control groups.