Anton Stadler'in WolfgangAmadeus Mozart ile ilişkisi veStadler'in klarinetrepertuvarına olan katkıları
Anton Stadler's relationship with WolfgangAmadeus Mozart and his contributions to the clarinet repertoire
  1. Tez No: 966756
  2. Yazar: YAĞIZCAN KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. AYŞE GÜLRİZ GERMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Sanat Tarihi, Fine Arts, Music, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Anton Stadler, Wolfgang Amadeus Mozart, Clarinet Repertoire, Basset Clarinet, Classical Period
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez, 18. yüzyılın sonlarında Viyana'da etkin bir figür olan Anton Stadler'in Wolfgang Amadeus Mozart ile olan sanatsal ilişkisini ve bu ilişkinin klarnet repertuvarına etkilerini ele almaktadır. Klarnet çalgısının teknik olanaklarının genişlemesinde belirleyici rol oynayan Stadler, yalnızca bir virtüöz değil, aynı zamanda çalgının biçimsel dönüşümüne katkı sağlayan bir müzik insanı olarak değerlendirilmektedir. Theodor Lotz ile geliştirdiği basset klarnet ve bassethorn enstrümanları, Mozart'ın yaratıcı vizyonunu doğrudan etkilemiş; bestecinin bu çalgılar için yazdığı eserler klarnetin klasik dönem repertuvarındaki yerini kalıcılaştırmıştır. Klarnet Konçertosu K.622, Klarnetli Beşli K.581 ve“Kegelstatt”Trio K.498 gibi başyapıtlar, Stadler'in teknik kapasitesi ve müzikal kimliğinden beslenen yapıtlar olarak ele alınmakta; bu eserler aracılığıyla klarnetin oda müziği ve senfonik yapı içinde eşit söz hakkı kazandığı savunulmaktadır. Tez kapsamında Stadler'in yaşam öyküsü, Lotz ile iş birliği ve Mozart ile olan dostluğu, belgeler ve döneme ait kaynaklar ışığında incelenmiş; söz konusu ilişkinin hem bireysel hem de tarihsel açıdan çalgının evrimine nasıl yön verdiği analiz edilmiştir. Anahtar Sözcük: Anton Stadler, Wolfgang Amadeus Mozart, Klarnet Repertuvarı, Basset Klarnet, Klasik Dönem
Özet (Çeviri)
This dissertation explores the artistic relationship between Anton Stadler, a prominent figure in late 18th-century Vienna, and Wolfgang Amadeus Mozart, focusing on the impact of this relationship on the clarinet repertoire. Stadler played a pivotal role in expanding the technical possibilities of the clarinet and is regarded not only as a virtuoso but also as a musician who contributed to the structural evolution of the instrument. The basset clarinet and bassethorn, developed in collaboration with instrument maker Theodor Lotz, directly influenced Mozart's creative vision. The works composed for these instruments—such as the Clarinet Concerto in A Major, K.622, the Clarinet Quintet in A Major, K.581, and the“Kegelstatt”Trio, K.498 — reflect Stadler's technical prowess and musical identity, and have solidified the clarinet's place in the Classical repertoire. Through these compositions, the clarinet emerged as a solo instrument in both chamber and symphonic settings. This study examines Stadler's biography, his collaboration with Lotz, and his friendship with Mozart by analyzing archival documents and historical sources, ultimately evaluating how this artistic relationship shaped the evolution of the clarinet on both an individual and historical level.