Geçici koruma statüsü altında bulunan Suriyelilere yönelik yabancı korkusunun sosyal mesafeye etkisinin incelenmesi: Ankara örneği
Examination of the effect of xenophobia on social distance towards Syrians under temporary protection status: The case of Ankara
- Tez No: 966835
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suç, Göç Teorileri, Sosyal Mesafe, Yabancı Korkusu, Suç Korkusu, Geçici Koruma Statüsü, Crime, Immigration Theories, Social Distance, Xenophobia, Fear of Crime, Temporary Protection Status
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
2011 yılında Kuzey Afrika'da kıvılcımı ateşlenen muhalif hareketler Suriye'ye sıçramış, yaşanan savaş ve insani dram nedeniyle zorunlu göç hareketleri başlamıştır. Yaşanan göç hareketlerinin yarattığı acil durum karşısında kayıtsız kalmayan Türkiye Cumhuriyeti devleti, temel insan haklarına uygun şekilde açık kapı politikası izlemeyi tercih etmiş ve bulunduğu coğrafi ve stratejik pozisyonunun da bir sonucu olarak dünya genelinde en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumuna gelmiştir. Geri göndermeme ve açık kapı temellerine dayanan insani politika sonucunda Türkiye'de, 2024 yılı sonu itibariyle 2,9 milyon Suriyeli geçici koruma statüsü altında yaşamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Ankara'da yaşayan bireylerin yabancı korkusu (zenofobi) ve sosyal mesafe düzeylerini belirlemek, bu değişkenlerin demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediğini açıklamaktır. Ayrıca, yabancı korkusu ve sosyal mesafe arasındaki ilişkiyi ortaya koyarak bu iki değişkenin birbirini hangi düzeyde etkilediğini tespit etmektir. Bu çalışma, nicel tasarıma sahip kesitsel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Ankara'da yaşayan 270 erkek ve 154 kadın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oluşturmaktadır. Veriler, Türkçe geçerlikleri olan Yabancı Korkusu Ölçeği ve Sosyal Mesafe Ölçeği kapsamında oluşturulan anket soruları ile Google Dijital Form aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre, erkek katılımcılarda hem yabancı korkusu düzeyi (ort = 50,49) hem de sosyal mesafe düzeyi (ort = 18,89) daha yüksektir. Katılımcıların yabancı korkusu düzeyleri cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, yaş, meslek, aylık gelir ve Ankara'da yaşama süresine göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p < 0,05). Sosyal mesafe düzeyleri cinsiyet, yaşanılan ilçe türü, eğitim durumu, medeni durum, yaş, gelir, Ankara'da yaşama süresine göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Sosyal mesafe düzeyleri mesleğe göre farklılaşmakta; yabancı korkusu düzeyleri ise yaşanılan ilçe türüne göre farklılık göstermektedir (p < 0,05). Yabancı korkusu ve sosyal mesafe düzeyi arasında yüksek seviyede anlamlı ilişki tespit edilmiştir (r = -,798). Ayrıca, bireylerde bulunan yabancı korkusunun, sosyal mesafeyi önemli ölçüde etkilediği belirlenmiştir (R2 = 0,637). Sonuç olarak, Ankara'da yaşayan bireylerde Suriyelilere karşı hissedilen yabancı korkusu sosyal mesafe düzeyini anlamlı bir şekilde etkilemektedir. Bireylerde hissedilen yabancı korkusu arttıkça, sosyal mesafe düzeyide artmaktadır.
Özet (Çeviri)
In 2011, the wave of opposition movements that ignited in North Africa spread to Syria, leading to war and a profound humanitarian crisis, which in turn triggered forced migration flows. In response to this urgent situation, the Republic of Turkey adopted an open-door policy in accordance with fundamental human rights. As a result of both this humanitarian stance and Turkey's geographic and strategic location, the country has become the host of the largest refugee population in the world. As of the end of 2024, approximately 2.9 million Syrians are living in Turkey under temporary protection status. The aim of this study is to determine the levels of xenophobia and social distance among individuals residing in Ankara, and to examine whether these variables differ based on demographic factors. Additionally, the study aims to reveal the relationship between xenophobia and social distance and to identify the extent to which these two variables influence each other. This research was designed as a cross-sectional quantitative study. The sample consists of 424 Turkish citizens residing in Ankara, including 270 men and 154 women. Data were collected via a Google Digital Form containing survey questions based on the Turkish validated versions of the Xenophobia Scale and Social Distance Scale. According to the research findings, both the level of xenophobia (mean = 50.49) and the level of social distance (mean = 18.89) were higher among male participants. The level of xenophobia did not show a statistically significant difference based on gender, educational background, marital status, age, occupation, monthly income, or the duration of residence in Ankara (p < 0.05). Similarly, social distance levels did not differ significantly according to gender, type of district, educational background, marital status, age, income, or duration of residence in Ankara. However, social distance levels varied significantly by occupation, while xenophobia levels varied significantly by the type of district of residence (p < 0.05). A high-level, statistically significant negative correlation was found between xenophobia and social distance (r = -0.798). Furthermore, it was determined that the level of xenophobia in individuals significantly influenced social distance (R² = 0.637). In conclusion, xenophobia perceived by individuals living in Ankara significantly affects their level of social distance toward Syrians. As the level of xenophobia increases, the level of social distance also increases.