Rooting of red pine cuttings of soilless media
Topraksız kültür yöntemiyle kızılçamın çelikle köklendirilmesi
  1. Tez No: 96689
  2. Yazar: FEYZİ CAN ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN SEVGİCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılcam, Yetiştirme ortamlan, Çelikle üretim, Topraksız Kültür, IBA, Turkish Red Pine (Pinus brutia Ten.), rooting media, soilles culture, propagation by cutting, IBA
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET TOPRAKSIZ KÜLTÜR YÖNTEMİYLE KIZILCAMIN ÇELİKLE KÖKLENDİRİLMESİ ACAR, Feyzi O.n Yüksek Lisans Tezi; Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr: Ayten Sevgican Eylül 2000, 67 sayfa Bu çalışma, Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğüne ait Urla'da bulunan aliminyum konstrüksiyon cam örtülü serada sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde olmak üzere iki kez yapılmıştır. Deneme 3 tekerrürlü, 3 faktörlü rastlantı blokları deneme desenine uygun olarak düzenlenmiştir. 1. faktör tarımsal perlit, kula cürufu ve curuf+kumun kullanıldığı 3 farklı köklendirme ortamıdır. 2. faktör farklı sulama şeklidir. Çeliklerin yansı Hoagland ve Arnon (1950) tarafından önerilen komple besin eriyiği ile diğer yansı şehir şebeke suyuyla günlük olarak sulanmıştır. 3. faktör ise, farklı dozlarda kullanılan IB A (İndole-3-Butric acid) ile ilgilidir. IBA dozlan her iki dönemdede 0- 3000-5000 ppm olarak ayarlanmıştır. Denemede en iyi sonuçlar ekim sonunda alınan çeliklerde sulamayla perlit ortamında (42,5 %), mart sonunda alınan çeliklerde ise besin eriyiği ile besleme yapılarak herhangi bir ortamda IBA 5000 ppm uygulamasında alınmıştır. (45,3 %).
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT ROOTING OF RED PINE CUTTINGS OF SOILLESS MEDIA ACAR, Feyzi Can M Sc in Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Ayten SEVGİCAN September 2000; 67 pages This study was aimed to vegetative propagation of Turkish Red pine. For this aim, studies had been carried out autumn and spring seasons in greenhouse of Ege Forest Research Institute in Urla. Experiments had been designed according to randomised blocks design with three replications. In the experiments, the first factor was different rooting media; perlite, Kula volcanic ash and Kula volcanic ash+sand. The second factor was application of irrigation types (water and nutrient solution). The third factor was using of IB A (Indole-3 -Butyric Acid) with the dosages of 0-3000-5000 ppm. As a result, the best rooting were obtained daily watered in perlite for October (42,5 %) and with nutrient solution with IBA 5000 ppm treatment in a whatever medium in March (45,3 %).